Paus roept op tot vrede in Syrië en Afrika
ROME (ANP). Paus Franciscus heeft in zijn eerste kersttoespraak een hartstochtelijke oproep gedaan voor vrede in Syrië en Afrika. Hij riep op tot dialoog en solidariteit tussen alle mensen. Ook benoemde hij het lijden van miljoenen mensen onder geweld, uitbuiting en ontheemding.
„Te veel levens zijn in Syrië beschadigd door haat en wraak”, aldus de paus. Op het St. Pietersplein in Rome hoorden tienduizenden mensen de zegen Urbi et Orbi (voor stad en wereld). In tegenstelling tot paus Benedictus XVI vorig jaar sloot Franciscus zijn groet niet af in 65 talen. Hij hield het bij Italiaans.
De paus noemde behalve de oorlog in Syrië, ook de conflicten in de Afrikaanse landen Nigeria, Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ook sprak hij de hoop uit dat de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen tot resultaat leiden.
De paus riep ook op tot een „waardig leven” voor migranten. Franciscus bidt dat tragedies zoals enkele maanden geleden met een boot vol vluchtelingen bij het Italiaanse eilandje Lampedusa zich niet meer herhalen. Mensensmokkel noemde hij een „misdaad tegen de menselijkheid”.
Benedictus XVI sprak vorig jaar ook over Syrië. Franciscus herhaalde woensdag diens oproep dat hulporganisaties betere toegang tot het verscheurde land moeten krijgen.
Egoïsme
In zijn eerste mis op kerstavond als kerkvorst riep de paus de mensen dinsdag al op hun harten open te stellen voor God en hun medemens. De paus zei in de Sint-Pietersbasiliek in Rome dat de mensen trots en egoïsme moeten mijden.
Hij zei dat mensen zich gerust voor God kunnen openstellen. „Wees niet bang. Onze Vader is geduldig. Hij houdt van ons. Hij geeft ons Jezus om ons te leiden op de weg die naar het beloofde land leidt.”
De Argentijnse paus is in maart dit jaar gekozen als opvolger van Benedictus XVI. Net als zijn voorganger zal paus Franciscus op eerste kerstdag vanaf 12 uur op het balkon van het pauselijke paleis de zege Urbi et Orbi uitspreken over de stad en de wereld.
De middernachtmis begon iets vroeger dan de gewoonte was bij zijn voorganger. De viering werd in meer dan vijftig landen en live op het internet uitgezonden. Duizenden gelovigen volgden de plechtigheid buiten op het Sint-Pietersplein, waar beeldschermen stonden opgesteld.