Britse codekraker krijgt alsnog gratie
LONDEN (ANP). De Britse oorlogsheld en computerpionier Alan Turing krijgt alsnog postuum eerherstel voor zijn veroordeling wegens homoseksualiteit. De Britse koningin Elisabeth heeft hem gratie verleend, zo melden Britse media dinsdag.
Turing werd in 1952 veroordeeld omdat hij een seksuele relatie had met een man. Turing verloor zijn baan en moest chemische castratie ondergaan. Hij pleegde in 1954 op 41-jarige leeftijd zelfmoord.
Turing was in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor het kraken van de zogeheten enigma-code. Daardoor kon de geheime communicatie van de Duitsers worden ontcijferd. Door zijn werk is de oorlog mogelijk eerder geëindigd en zijn duizenden levens gespaard, zo wordt aangenomen.
Het gratieverzoek is ingediend door de minister van Justitie Chris Grayling. Hij omschrijft Turing als „een uitzonderlijke man met een briljante geest. Zijn latere leven werd overschaduwd door zijn veroordeling voor homoseksuele activiteiten, een straf die we nu als onjuist en discriminerend beschouwen.”
Er is jarenlang campagne gevoerd voor het pardon van Turing. In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown wel excuus aan. Een vorig gratieverzoek werd nog afgewezen door de toenmalige minister van Justitie Lord McNally, die stelde dat de veroordeling destijds klopte omdat homoseksualiteit toen verboden was.