Kerk & religie

De Poort in Urk is open van tien tot tien

„Van tien tot tien” is de kerk open. Iedere dag. Dat is althans het streven van de gereformeerde Urkers die in september hun nieuwe kerkgebouw De Poort openden. „Het wordt ook weleens halfelf.”

Reinald Molenaar
21 December 2013 16:54Gewijzigd op 15 November 2020 07:51
Kerkzaal. beeld Sjaak Verboom
Kerkzaal. beeld Sjaak Verboom

In de Huiskamer, de centrale ontmoetingsplek in de hal, is het druk. Aan een lange tafel vieren zo’n dertig mensen een verjaardag. Bijna iedere dag is er wel iets te doen in De Poort, vertelt scriba Kees Kaptijn, die tijdens de bouw lid was van de commissie beeld en geluid. „De doordeweekse activiteiten van de twee andere gereformeerde kerken –de Bethelkerk en de Petrakerk– vinden sinds de opening van De Poort in september ook hier plaats. Er is qua interieurontwerp bewust gekozen voor een huiselijke sfeer. Catechisanten die hier vroeg zijn, kunnen in de huiskamer een beker koffie pakken. We hebben bewust geen deuren in de huiskamer aangebracht, zodat iedereen zich vrij voelt om naar binnen te lopen.”

Ruimte is er genoeg. In de kerkzaal kunnen 900 mensen plaatsnemen. En er zijn tien bijzalen, die samengevoegd kunnen worden tot grotere ruimtes. Ontwerpers van De Poort waren de gereformeerde Urkers Hein Coenen en architect Hendrik Hagedoorn Weerstand. Aannemer Post voerde de bouw uit.

Dat er een nieuwe kerk moest komen, was voor de kerkenraad wel duidelijk. Het oude gebouw 
–eveneens De Poort geheten– moest gerenoveerd worden en de kosten daarvan waren zo hoog, dat de bouwcommissie onder leiding van Teun Visser besloot een nieuw pand te realiseren.

Bunker

Vanbuiten wordt de nieuwbouw inmiddels ook wel met een bunker vergeleken. Het 18 meter hoge pand is veel hoger dan het oude gebouw en heeft amper ramen. In het metselwerk buiten is de naam van de kerk aangebracht. „Niet iedereen is even enthousiast. Maar over het interieur is men dat weer wel. Het is licht en ruim.”

Iedere zaal in De Poort heeft een eigen kleur. En iedere vereniging heeft een eigen opbergkast, zodat hun spullen niet in de weg staan als de zalen verhuurd of door een andere vereniging gebruikt worden. De kleuren van de zalen komen terug in de kerkzaal, in de ramen rechts van de preekstoel.

Kotter

Gemeenteleden ontwierpen wandstukken voor een van de vergaderzalen van de kerkenraad. Een kruis, een vis, korenaren, een alfa en omega. Ook is er in de kerk, zoals in iedere Urker bedehuis, een model van een botter aanwezig. Het schip hangt hoog in de kerkzaal. „Aanvankelijk vonden de architecten dit niet passen in het ontwerp, maar een kerk in Urk is geen kerk zonder botter aan haar dak.”

Het podium en de vloer van de kerkzaal zijn bedekt met natuursteen. Ook de liturgische elementen zoals doopvont en avondmaalstafel bestaan uit dit materiaal. Heel praktisch is dat niet, volgens Kaptijn. „De doopvont weegt 650 kilo. Die verplaats je dus niet zomaar even. Gelukkig is het podium ruim genoeg, zodat dat niet vaak nodig is.”

Kosten

Alles bij elkaar kostte de nieuwbouw 4,4 miljoen euro. De begrote lening van 2,4 miljoen euro viel echter 1 miljoen euro lager uit. „Er hebben veel gemeenteleden meegewerkt en dat scheelde aanzienlijk in de kosten. Verder bracht een bouwstenenactie bijna 200.000 euro op.”

Vanwege het gulle geefgedrag van gemeenteleden heeft de kerkenraad de laatste drie jaar besloten niet mee te doen aan de jaarlijkse inzamelingsronde voor de plaatselijke gemeente tijdens de landelijke Actie Kerkbalans. „De betrokkenheid op de kerk is groot en dat blijkt uit de giften.”

>>gku-pkn.nl


Gereformeerde kerk Urk (GKU)

In totaal heeft de gereformeerde kerk Urk (GKU) –binnen de Protestantse Kerk– zo’n 4400 leden. Ruim 650 van hen komen zondags samen in De Poort. „Als we een jeugddienst hebben, met een band bijvoorbeeld, kun je er met gemak 300 bij optellen”, aldus scriba Kees Kaptijn. De gemeente noemt zichzelf in haar profiel „klassiek gereformeerd.” En in haar missie: „We zijn een gemeente waar we samen in de naam van Jezus elkaar aanvaarden, elkaar ontmoeten en dienen met onze gaven, naar Bijbelse normen leven, elkaar inspireren het Evangelie in woord en daad uit te dragen op weg naar het Koninkrijk van God.” De ruim 300 catechisanten die in De Poort samenkomen gebruiken de methode ”Follow me” van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB). De gezamenlijke kerkenraad bestaat uit 130 man.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer