Geld voor ontbrekend stuk A4
Minister Peijs van Verkeer trekt 210 miljoen euro uit om de ontbrekende 7 kilometer van de A4, tussen Delft-Zuid en Schiedam, aan te leggen. Zij heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven.
In 2006 of 2007 kunnen de werkzaamheden beginnen. Rond 2010 kan de weg door het weide- en natuurgebied Midden-Delfland worden voltooid. De plannen ervoor dateren al uit de jaren ’70, maar door verzet van onder meer de milieubeweging liep het project jaren vertraging op.
Met het budget van 475 miljoen euro kan de weg volgens de provincie Zuid-Holland half verdiept worden aangelegd. Tussen Vlaardingen en Schiedam komt de weg in een dijk te liggen om overlast voor omwonenden te voorkomen. De A4 komt in het weidegebied in een 2,5 meter diepe halfopen tunnelbak te liggen en krijgt aan weerszijden een eveneens 2,5 meter hoge dijk. „Hierdoor zijn de weg en het verkeer niet te zien vanaf het maaiveld”, aldus een opgetogen gedeputeerde M. Norder van de provincie. „En de dijken passen mooi in het landschap.”
Norder leverde twee jaar geleden een huzarenstukje door alle betrokken partijen op één lijn te krijgen met een totaalplan voor het nieuwe stuk snelweg en de omgeving.
De gedeputeerde wijst erop dat nog wel afspraken moeten worden gemaakt over de financiering van de tweede poot van zijn plan. Het gaat dan om een investering van tientallen miljoenen euro’s in projecten als agrarisch natuurbeheer, recreatievoorzieningen, natuurontwikkeling en fietspaden. „Mogelijk kunnen andere ministeries daaraan bijdragen”, aldus Norder.
Peijs haalt het geld voor de weg door Midden-Delfland uit een potje van 330 miljoen dat is gereserveerd voor wegenprojecten. De rest van het geld besteedt de minister aan de N18 Varsseveld-Enschede (50 miljoen), de A50 Eindhoven-Oss (33 miljoen) en de A4 Burgerveen-Leiden (37 miljoen).
Verder komt 255 miljoen beschikbaar voor een betere benutting van de hoofdwegen. Omdat het vorige kabinet hiervoor al 460 miljoen had uitgetrokken, gaat het in totaal om 715 miljoen euro. Met dit geld worden onder meer spitsstroken aangelegd op de knelpunten A2 Leenderheide-Budel en de A1/A28 knooppunt Hoevelaken.
Milieudefensie wijst de aanleg van de A4 vierkant af en kondigt aan zich met omwonenden daartegen te verzetten en wil zo de uitvoering van de plannen proberen te voorkomen. De actiegroep zal zich weren via de inspraakprocedures, „maar we zullen niet aarzelen om steviger acties te ondernemen”, aldus een woordvoerder. Hij noemde bezetting van het dijklichaam. „We zullen niet lijdzaam toekijken hoe het polderlandschap wordt geruïneerd.”
Ook GroenLinks moet niets hebben van de plannen. De oppositiepartij stelt voor het geld voor nieuwe wegen zoals de A4 te steken in spoorprojecten, zoals de spoortunnel in Delft.