Eerste Kamer debatteert over woonakkoord (live)
PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft „geen principieel bezwaar tegen een verhuurdersheffing”, zei hij tijdens het debat in de Eerste Kamer over het woonakkoord. Hij wenst wel een tijdelijk karakter voor deze heffing. Het debat is live te volgen op deze pagina.
De Senaat debatteert met minister Blok voor Wonen over het woonakkoord dat het kabinet begin dit jaar sloot met de oppositiepartijen D66, CU en SGP in de Tweede Kamer.
Dinsdagmiddag kwamen de fracties in de Eerste Kamer aan het woord; dinsdagavond vanaf 19.30 uur reageert minister Blok en is er nog een tweede termijn voor moties en politieke conclusies.
Duivesteijn
PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft „geen principieel bezwaar tegen een verhuurdersheffing”, op voorwaarde dat die verantwoord vorm gegeven wordt. Duivesteijn zei dat dinsdag in de Senaat. Hij voegde er aan toe dat hij in de hervormingsagenda van het kabinet voor de woningmarkt een „beleidsvisie” mist. Hij wil „een nieuwe visie op het wonen”.
Naar het betoog van Duivesteijn is met grote belangstelling uitgekeken. Duivesteijn heeft gedreigd tegen de heffing van 1,7 miljard euro te stemmen die het kabinet de corporaties wil opleggen. Daarmee zou het woonakkoord sneuvelen dat het kabinet eerder sloot met de oppositie. De stem van Duivesteijn is doorslaggevend in het debat.
Duivesteijn wees er verder op dat het woonakkoord op het Binnenhof is gesloten, maar volgens hem niet verankerd is in de samenleving.
Tijdelijke verhuurdersheffing
Duivesteijn wil dat de verhuurdersheffing een tijdelijk karakter krijgt. Ze zou niet langer moeten gelden dan tot 31 december 2016. Daarna moet er een evaluatie komen. Hij kondigde een motie aan. Ook pleitte hij ervoor een deel van de opbrengst van de verhuurdersheffing in een investeringsfonds te stoppen.
Reactie minister Blok
Het is mogelijk een deel van de opbrengst van de verhuurderheffing in een investeringsfonds te stoppen. Minister Stef Blok (Wonen) zei dat dinsdagavond in de Senaat in het debat over het woonakkoord. Hij leek daarmee tegemoet te komen aan wensen van PvdA-senator Adri Duivesteijn.
Blok wees erop dat van heffing van ruim 1,7 miljard die het kabinet verhuurders wil opleggen, ook nu al 70 miljoen euro terug gepompt gaat worden naar de sector. Dat geld kan technisch gezien ook naar een fonds worden overgeheveld, al is het de vraag of dat efficiënter is, zei Blok. Een groter bedrag dan 70 miljoen in een investeringsfonds stoppen, ziet Blok niet zitten. Het kabinet heeft daarvoor geen geld. „De overheid heeft alleen maar schulden.”
Blok wil eerder dan na de reeds toegezegde 3 jaar met een evaluatie komen van de effecten van de verhuurderheffing. Daarmee hoopt hij aan verschillende Senatoren met kritiek op de plannen tegemoet te komen.
De vragen erover zijn ‘zeer terecht’, vindt Blok. De evaluatie zal ‘zeer doorwrocht en gedegen worden’ en met een ‘open mind van het kabinet’. De effecten zullen op ‘alle onderdelen’ worden bekeken. Het zal ‘heel hard en serieus’ gebeuren en met ‘bereidheid tot aanpassingen’, ook van de tarieven.
Cruciale stem
De stem van Duivesteijn lijkt cruciaal te zijn. Als hij voor stemt, zou het akkoord met 38 stemmen worden aangenomen en als hij tegenstemt zou het met 38 stemmen worden verworpen.