Coöperatie als plan voor behoud kleine scholen
DE WEEBOSCH. Vijf dorpjes in Nederland blijven bij hun plan om met een U-bocht hun laatste basisschool te behouden. Voorlopig tegen beter weten in, want staatssecretaris Dekker heeft een maand geleden al gezegd er niets voor te voelen.
De scholen hebben bedacht dat ze een coöperatie willen vormen, ook al liggen ze kriskras over het land verspreid. Daarmee willen ze het door de overheid vereiste minimumaantal leerlingen omzeilen.
Mids de Marren in Gaastmeer (Friesland), openbare basisschool De Bongerd in Hoog- en Laag- Keppel (in de Achterhoek), de Gerardusschool in De Weebosch (Zuidoost-Brabant) en inwoners van Kats (op Noord-Beveland) hebben zaterdag in de school in De Weebosch tijdens een ”nationale conferentie van kleine scholen” besloten tot het oprichten van de eerste coöperatie.
De komende weken stellen de initiatiefnemers een onderwijskundig plan, een financieel plan, een organisatie- en een personeelsplan en de statuten van de coöperatie op. Die stukken bieden ze de vaste Kamercommissie voor Onderwijs aan, met het verzoek op experimentbasis groen licht te geven. Begin dit jaar gaf de PvdA al haar steun aan het project.
Het onderwijs in de drie nog functionerende scholen wordt gecontinueerd, als de plannenmakers hun zin krijgen. In Kats ging de Prinses Margrietschool afgelopen juni dicht, maar de inwoners willen een nieuwe start.
De coöperatie wil van vier naar zeven scholen groeien. Groter niet, maar als er meer belangstelling is, kunnen er meer coöperaties van maximaal zeven scholen worden gevormd.
Stadskinderen die rust nodig hebben, bijvoorbeeld na ziekte, zouden tijdelijk naar een van de coöperatiescholen kunnen komen. Ze kunnen dan samen met hun gezin een paar maanden in het dorpje verblijven. Daar krijgen ze op school volgens de plannenmakers meer persoonlijke aandacht dan in de stad.
Onderdak wordt er ook geregeld voor pabostudenten die stage lopen en nu vanwege de lange reistijd vaak afzien van een stage in kleine gemeenten.