Maldiven kennen geen vrijheid van godsdienst
In de Maldiven, een van de populairste toeristenoorden in het Verre Oosten, is godsdienstvrijheid een onbekend begrip.
Inheemse moslims die van godsdienst veranderen, worden bedreigd met verlies van het staatsburgerschap, zegt de internationale organisatie voor mensenrechten IGFM. Zij doet haar uitspraak naar aanleiding van het 25-jarig ambtsjubileum van president Maumoon Abdul Gayoom.
Christenen en aanhangers van minderheidsreligies op deze eilanden in de Indische Oceaan worden volgens de IGFM gediscrimineerd. De organisatie, die haar hoofdkantoor in Frankfurt (Duitsland) heeft, herinnert Gayoom aan diens bij zijn aantreden gegeven belofte van „een open regering.” Met betrekking tot de godsdienstvrijheid is deze openheid tot nu toe niet bereikt, aldus de IGFM. Zo is de bouw van kerken en andere niet-islamitische gebedshuizen verboden.
Voor niet-moslims onder de 20.000 buitenlandse werknemers en voor de jaarlijks honderdduizenden toeristen is elke publieke christelijke godsdienstoefening verboden. De IGFM doet een appèl op Gayoom om het spreken over tolerantie en gerechtigheid gepaard te doen gaan met vrijheid van godsdienst.
De islam is de staatsgodsdienst in de Maldiven. Van de 286.000 inwoners is ongeveer 99,4 procent moslim; het aandeel van christenen bedraagt rond de 0,1 procent.