Binnenland

Meer Eritrese vluchtelingen naar Nederland

DEN HAAG (ANP). De afgelopen maanden hebben opvallend veel asielzoekers uit Eritrea zich gemeld in Nederland. In de afgelopen drie maanden deden meer Eritreeërs een aanvraag dan in heel 2012. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

13 December 2013 22:00Gewijzigd op 15 November 2020 07:40

Sinds 2009 komen er jaarlijks tussen de 400 en 500 Eritrese vluchtelingen naar Nederland. Dit jaar zijn dat er, december niet meegerekend, 930. Een verdubbeling dus en zelfs een vervijfvoudiging ten opzichte van 2007.

VluchtelingenWerk laat weten geen sluitende verklaring te hebben voor de stijging, maar noemt wel twee mogelijke redenen. Allereerst heeft Israël de grenzen gesloten voor vluchtelingen uit Eritrea, waardoor de routes van de asielzoekers veranderen. Ten tweede zijn veel Eritreeërs eerst gevlucht naar landen in Noord-Afrika, zoals Libië en Egypte. Maar nu ook daar onrusten zijn uitgebroken, proberen de vluchtelingen Europa te bereiken.

Vaak gebeurt dat met gammele bootjes, die niet altijd de overkant halen. Dit jaar leden vluchtelingen verschillende keren schipbreuk in de buurt van het Italiaanse eiland Lampedusa. Overigens krijgen veel Eritreeërs volgens VluchtelingenWerk een verblijfsvergunning. „Eritrea zelf kun je zien als het Noord-Korea van Afrika. Veel Eritreeërs die illegaal uit deze dictatuur zijn gevlucht, kunnen niet meer veilig terugkeren en krijgen daarom een verblijfsvergunning.”

Het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt in 2013, is ook opvallend veel hoger dan de afgelopen jaren. Tot nu toe vroegen 15.725 mensen asiel aan in Nederland, een gemiddelde van 1430 per maand. Daardoor zal het aantal asielzoekers over heel 2013 vermoedelijk zo rond de 17.000 uitkomen en dat getal is de afgelopen 6 jaar niet geëvenaard.

Vorig jaar nog waren er maar 13.170 mensen die in een Nederlandse asielprocedure belandden. De meeste asielzoekers komen uit Somalië, Afghanistan en Syrië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer