Raadsvergadering verstandelijk gehandicapten in Veenendaal landelijke primeur
VEENENDAAL. Alle negen waren ze voor: de gemeente Veenendaal komt binnenkort met een plan om bedrijven te stimuleren dat ze mensen met een beperking in dienst nemen. Dat heeft een speciale gemeenteraad van mensen met een verstandelijke beperking –een primeur voor Nederland– woensdagavond besloten tijdens een bijzondere vergadering in de raadzaal van Veenendaal.
De ‘raadsvergadering’, onder leiding van burgemeester Kolff, was de speelse afsluiting van de cursus ”Ontdekkingstocht door de democratie” die de negen leden van de fictieve fracties Zorgzaam Veenendaal, De Buitenzorgers en Veenendaal Actief de afgelopen maanden volgden. Na gesprekken met raadsleden, wethouders en de griffier en bezoeken aan het gemeentehuis mochten ze laten zien wat ze zoal hadden geleerd.
Oud-wethouder en -raadslid Pilon (D66, Lokaal Veenendaal) en oud-fractievoorzitter Van de Weerd (CDA) verzorgden de cursus politieke besluitvorming. Tijdens een kookclub voor verstandelijk gehandicapten van Stichting Buitenzorg stelden de deelnemers hun steeds vragen over de politiek. „Dan hadden ze weer iets in de krant gelezen en wilden ze weten hoe het zat. Ze bleken erg geïnteresseerd in de politieke ontwikkelingen in hun woonplaats, maar hebben, bijvoorbeeld op school, geen kennis over de politiek kunnen opdoen.”
Als dit land het erover eens is dat mensen met een beperking zo veel mogelijk moeten deelnemen aan de samenleving, moeten daarvoor wel mogelijkheden worden geboden, menen Pilon en Van de Weerd. „Honderdtwintigduizend mensen met een verstandelijke beperking in Nederland ontvangen een stempas en mogen bij verkiezingen stemmen. Velen van hen hebben echter geen idee wat ze met dat kiesrecht aanmoeten. Vaak begrijpen ze de politiek niet goed en stemmen ze dus niet.” De twee oud-politici maakten daarom de negen mensen met een beperking wegwijs in de plaatselijke politiek.
Met veel verve verdedigden en bekritiseerden de cursisten gisteravond drie raadsvoorstellen. Eerst lag het werkstimuleringsplan op tafel, een voorstel van Zorgzaam Veenendaal. Bedrijven zouden personen met een beperking voor een proefperiode van een maand moeten laten werken zodat ze weten wat deze mensen kunnen, stelde Arie van Veenendaal Actief. Dat kost de gemeente veel geld, weerlegde Bjorn van De Buitenzorgers. Dan moet er elke maand wat geld voor opzij worden gelegd, opperde Petra (Zorgzaam Veenendaal). „Zorgzaam Veenendaal is ook Spaarzaam Veenendaal, begrijp ik”, reageerde burgemeester Kolff.
Het voorstel van De Buitenzorgers voor een veiliger Veenendaal door meer politie op straat en meer cameratoezicht te bekostigen met extra belastingen, haalde het niet. Erwin (Zorgzaam Veenendaal) wist wel waar het geld vandaan moest komen. „Uit Den Haag.” Bjorn gaf aan dat er eerst moet worden geïnvesteerd. Uiteindelijk zal het minder geld kosten als er minder vernielingen en inbraken worden gepleegd. „De gemeente moet zuiniger zijn met andere dingen, zoals wegenonderhoud”, vond Astrid (Veenendaal Actief).
Positief was de speciale gemeenteraad ook over de suggestie van Veenendaal Actief om extra subsidie te verlenen aan sportverenigingen die een gehandicaptenteam hebben. Als het toch over financiën ging, had Petra van Zorgzaam Veenendaal nog een brandende vraag: „Hoe bent u aan het geld gekomen om een nieuw gedeelte bij het gemeentehuis te kunnen bouwen?” Kolff: „Aan wie vraagt u dat?” Petra: „Aan u.” „Daar heeft de gemeente voor gespaard”, antwoordde Kolff.
Voor de cursisten was er na afloop van de raadsvergadering een heus diploma. Wellicht volgt er binnenkort nog een excursie naar de Tweede Kamer. „We hebben vanavond getoond dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de maatschappij”, concludeerde Gerda van De Buitenzorgers tevreden. Rolf (Zorgzaam Veenendaal) was eveneens enthousiast. „Maar het was wel zwaar. Je moest er goed over nadenken wat je zou zeggen.” Buitenzorger Bjorn had de smaak te pakken: „Zullen we dit morgen weer doen?”