Britse rechter erkent Scientology als kerk
LONDEN (ANP). Scientology is wel degelijk een kerk. Dat heeft het Britse hooggerechtshof woensdag bepaald, meldden Britse media. Een 25-jarige Britse vrouw had de zaak aangespannen om af te dwingen dat ze officieel kan trouwen in een kapel van het religieuze genootschap.
De autoriteiten in Londen hadden de aanvraag van de vrouw geweigerd. Scientology zou volgens de wet geen echte religie zijn, omdat er geen opperwezen aan te pas komt. Een lagere rechter was het daarmee eens, maar het hooggerechtshof laat geen spaan heel van die redenering.
Het is volgens de hoogste rechters een „onacceptabele vorm van religieuze discriminatie” om religies op deze grond uit te sluiten. Ze stellen dat ook andere geloven zoals het boeddhisme volgens deze uitleg geen religie zouden zijn. Het huwelijk kan nu doorgaan en wordt officieel geregistreerd.
Ook in Nederland speelde onlangs nog een rechtszaak waarin de vraag of Scientology als kerk beschouwd moet worden van belang was. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dat de Scientology Kerk uit de hoofdstad hetzelfde recht heeft op belastingvoordelen als andere kerkelijke en levensbeschouwelijke instellingen. De fiscus had dat in eerste instantie geweigerd.
Scientology werd in 1954 gesticht door sciencefictionschrijver Lafayette Ron Hubbard. Het doel van de organisatie is mensen helpen bij het bereiken van „geestelijke verlichting en vrijheid”. Aanhangers leren op cursussen hoe ze dit kunnen bereiken. Daar moet voor worden betaald.
Over de status van Scientology wordt internationaal zeer uiteenlopend gedacht. In de VS, waar de leer de meeste aanhangers heeft, is het een officieel erkende religie. In Frankrijk wordt de organisatie beschouwd als een sekte die mensen oplicht. Het Franse Hof van Cassatie vonniste in oktober dat de beweging eerder terecht een boete had gekregen wegens „georganiseerde oplichting”.
Lees ook: Bevrijd uit de nachtmerrie van Scientology