Kerk & religie

CSFR-leden: Onvrede over christenen in het publieke debat

AMSTERDAM. Op welke manier kan een orthodox christen het beste deelnemen aan het publieke debat? Deze vraag stond zaterdag centraal op een speciaal georganiseerde congresdag ter gelegenheid van de viering van het elfde lustrum van Amstelodamense, het Amsterdamse dispuut van de CSFR.

Van een medewerker
9 December 2013 09:30Gewijzigd op 15 November 2020 07:33
Van der Vlies: „Iemand zei eens tegen mij: De katheder in de Tweede Kamer is geen kansel. Maar laat het af en toe maar een kansel zijn.”  beeld RD
Van der Vlies: „Iemand zei eens tegen mij: De katheder in de Tweede Kamer is geen kansel. Maar laat het af en toe maar een kansel zijn.” beeld RD

Door middel van lezingen en een forumgesprek verdiepten de aanwezige studenten zich in toekomstige deelname aan het publieke debat. Uit een peiling van de forumleider, politicoloog en oud-lid Maarten Vogelaar MSc, bleek dat een meerderheid van de ongeveer honderd aanwezige studenten, oud-leden en belangstellenden ontevreden was over de huidige bijdrage van orthodoxe christenen in het publieke debat.

Behalve deze ontevredenheid maakte het forumgesprek, dat zich vooral richtte op het politieke optreden van christenen, ook duidelijk dat bezinning op dit thema hard nodig is.

Dr. P. J. Visser, predikant van de Noorderkerk in Amsterdam, maakt een sterk onderscheid tussen het publieke optreden van christenen binnen en buiten de politiek. „Als christenen getuigen we van datgene waarvan we overtuigd zijn geraakt. We zijn een vreemde eend in de bijt en dat moet maar zo blijven. In de politieke arena zijn we echter niet geroepen om te getuigen, maar om meerderheden te zoeken voor datgene wat nodig is. Ik vind dit zo belangrijk dat ik onlangs gezegd heb dat ik de christelijke politieke partijen wel zou willen opheffen als we daardoor serieuzer genomen worden en meer kunnen bereiken.”

Ir. B. J. van der Vlies, oud-fractievoorzitter van de SGP en voormalig preses van de CSFR, was daarentegen van mening dat een christen ook in een politieke context geroepen is om te getuigen van Christus. „Iemand zei eens tegen mij: De katheder in de Tweede Kamer is geen kansel. Maar laat het af en toe maar een kansel zijn.” Daarbij zei Van der Vlies wel een spanning te ervaren om „enerzijds verstaanbaar te zijn, maar anderzijds geen concessie te doen aan mijn roeping.”

Drs. J. Snel, historicus en docent aan de Christelijke Hogeschool Ede, maakte onderscheid tussen het publieke debat dat zich onder andere voordoet in talkshows en manifestaties, en het politieke debat. Daarbij moet volgens Snel in de politiek „met iedere denkbare medestander” worden samengewerkt. „De zondagsrust is er niet voor onze rustige dag, maar voor de rust van de caissière die moet werken.”

Een vraag van een student of we met christelijke wetten mensen niet tegen ons in het harnas jagen en zo het Koninkrijk van God in de weg zitten, legde de problematiek vol op tafel. Volgens dr. Visser kan Gods gerechtigheid nooit met dwang worden opgelegd. „We worden ingewonnen.” Van der Vlies stelde hiertegenover de vraag of de ultieme consequentie dan niet is dat we de inrichting van ons land geheel uit handen geven. Drs. Snel benadrukte dat we vooral andere minderheden de ruimte moeten gunnen, om zelf ruimte te houden voor onze godsdienst.

Eerder op de dag werd er invulling gegeven aan het thema via twee lezingen, die de sociologische kant van het thema en de rol van sociale media als plek van het publieke debat belichtten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer