Binnenland

Mijnenlegger mogelijk topstuk nieuw Bevrijdingspark Zeeland

NIEUWDORP. Het wrak van een Duitse mijnenlegger waarvan vorige week het eerste gedeelte uit het Veerse Meer werd gehaald, wordt mogelijk een van de topstukken van het Bevrijdingspark Zeeland. Voorwaarde is wel dat het oorlogstuig niet te roestig is. Het museum moet in 2015 de deuren openen.

Jan Dirk van Scheyen
6 December 2013 16:52Gewijzigd op 15 November 2020 07:31
NIEUWDORP. Beheerder Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum Zeeland, dat de komende jaren wordt uitgebreid. beeld Van Scheyen Fotografie
NIEUWDORP. Beheerder Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum Zeeland, dat de komende jaren wordt uitgebreid. beeld Van Scheyen Fotografie

Het Bevrijdingspark ontstaat door het uitbreiden van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, gemeente Borsele. In het museum wordt uitgebreid stilgestaan bij de bloedige Slag om de Westerschelde. Ook in het nieuwe park neemt het een centrale plek in. In 1944 werd een 85 dagen durende strijd om de strategisch belangrijke monding van de Westerschelde uiteindelijk in het voordeel van de geallieerden beslecht. Dankzij de inzet van onder anderen Poolse, Franse, Britse en Canadese militairen werden de Duitsers verslagen, waardoor Zeeland, op Schouwen-Duiveland na, al in november van dat jaar werd bevrijd.

Op een 3 hectare metend perceel naast het huidige museum verrijst een volledig nieuw onderkomen, omgeven door een park met een strand, waterpartij, polderlandschap en talloze objecten die herinneren aan de oorlog.

Beheerder Stef Traas (28) van het Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bouwtekeningen. „Er komt een baileybrug en er zijn loopgraven waar kinderen doorheen mogen lopen. Je vindt er kapotgeschoten voorwerpen met veldgraven ernaast en er staat een Shermantank uit de oorlog. Topstuk van het park wordt een origineel Buffalolandingsvaartuig, waarvan er nog maar twintig op de wereld bestaan. Die Buffalo’s werden frequent ingezet tijdens de Slag om de Schelde.”

Het nieuwe gebouw wordt via een ondergrondse doorgang verbonden met het huidige gebouw, waar straks wisselexposities zullen zijn.

In het nieuwe pand wordt de hele oorlog in Zeeland van de mobilisatie tot de bevrijding in 1944 uitvoerig belicht.

Daarnaast is er speciale aandacht voor de Slag om de Schelde, die aan de hand van voorwerpen en digitale panelen tot leven komt. Deze strijd heeft vooral in Nieuwdorp een enorme impact gehad. Dit dorp ligt vlak bij de Sloedam, waar in 1944, maar ook aan het begin van de oorlog in 1940, zwaar is gevochten.

Het Bevrijdingspark Zeeland vergt een investering van 6,2 miljoen euro. Het is de bedoeling dat het park in mei 2015, precies zeventig jaar na de Bevrijding van Nederland, wordt geopend.

Traas zegt dat in het Bevrijdingspark het noodkerkje wordt herbouwd dat tijdens de oorlog in Ellewoutsdijk heeft gestaan. Dat geïmproviseerde bedehuisje werd eertijds uit nissenhutten opgetrokken, nadat de echte kerk van Ellewoutsdijk door oorlogsgeweld was verwoest. Het noodkerkje deed na de oorlog jarenlang dienst als stalling voor trekkers van een boer in Baarland. Het wordt in het Bevrijdingspark een ”centrum voor vredeseducatie”, waar bezoekers op computers allerlei informatie kunnen vinden over bijvoorbeeld in de oorlog overleden familieleden.

Traas: „Ik hoop dat jonge mensen zich na een bezoek aan ons museum realiseren dat vrijheid niet iets vanzelfsprekends is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer