Politiek

Kamer nog niet overtuigd van verkoop Urenco

DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer is er nog niet van overtuigd dat het goed is om het overheidsaandeel in uraniumverrijker Urenco te verkopen, zoals het kabinet onder voorwaarden wil. Dat bleek donderdag na een hoorzitting in de Kamer met experts en vertegenwoordigers van het bedrijf in Almelo.

5 December 2013 13:14Gewijzigd op 15 November 2020 07:30

Mei Li Vos van regeringspartij de PvdA zei donderdag na de hoorzitting dat ze nog geen goede argumenten heeft gehoord voor een verkoop. Economisch gezien zal het Nederland niet veel goed doen, want de staatsschuld daalt weliswaar, maar de schatkist loopt wel jaarlijks misschien 100 miljoen euro aan dividend mis, aldus Vos.

CDA en SP zijn tegen de verkoop van Urenco. Eddy van Hijum (CDA) vindt de financiële redenen om te verkopen niet overtuigend en wil de hoogwaardige technische en ook strategische kennis binnen Urenco voor Nederland behouden. „Anders gaat een ander daar mee aan de haal.” De VVD heeft nog geen standpunt ingenomen en wil het stappenplan van het kabinet „zorgvuldig” doorlopen.

De meeste aanwezigen in de hoorzitting waren negatief over de verkoopplannen. De financiële opbrengst is onzeker en er dreigt hoogwaardige kennis en op termijn werkgelegenheid te verdwijnen uit Nederland. Ook bestaan er zorgen dat de kennis over uraniumverrijking uiteindelijk bij schurkenstaten terechtkomt.

Dijsselbloem wil al zulke publieke belangen veilig stellen alvorens hij echt gaan verkopen, meldde hij de Kamer in mei. Maar nu Duitsland zijn aandeel al heeft verkocht en de Britten dat willen doen met hun deel, dreigt Nederland achter te blijven als enige publieke aandeelhouder met 33 procent, wat weinig aantrekkelijk is.

Vos (PvdA) vindt dat Dijsselbloem met zijn Britse collega om de tafel moet om te bezien of die niet bereid is af te zien van verkoop van het Britse aandeel. Ook het bijkopen door Nederland van aandelen, om zo zelf een meerderheidsbelang te verwerven, moet wat de PvdA betreft onderzocht worden.

In de hoorzitting stelde een deskundige van Clingendael dat dat mogelijk is voor een bedrag tussen de 1,5 en 2 miljard euro. De totale waarde van Urenco wordt nu geschat op zo’n 10 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer