Gg Oostvoorne is een gemeente als een rokende vlaswiek
De Jeruzalemkerk met zijn tentvormige dak valt direct op, in de gegoede buitenwijk van Oostvoorne. Onlangs kreeg deze kleine gemeente er tien leden bij, maar dat was niet uit luxe.
Reformatorische kerken zijn er niet veel in Voorne-Putten, een regio direct ten zuiden van de Rotterdamse Maasvlakte. In het gebied met in totaal 170.000 inwoners bevonden zich tot voor kort drie kerken van de Gereformeerde Gemeenten. Sinds de kerk in Hellevoetsluis vorige week –20 november– sloot, zijn er nog twee gemeenten over: Spijkenisse en Oostvoorne. Tien leden van Hellevoetsluis gingen over naar Oostvoorne, waardoor het ledental daar op 52 komt.
De Jeruzalemkerk, die in 1973 gebouwd is, ziet er keurig uit, vanbuiten en vanbinnen. Voor de kansel staan het doopbekken en het voorlezersgestoelte, waarop een Statenbijbel ligt. De kerkzaal telt 112 zitplaatsen en kan door het openen van een vouwwand met 60 plaatsen worden uitgebreid. Maar dat is bijna nooit meer nodig.
Koster
De kosterswoning staat pal naast de kerk. Ron Koster doet zijn naam al dertig jaar eer aan. Sinds 2011 is hij ook ouderling. Zijn creatieve vrouw, die het huis versierd heeft met kleurige poppen, helpt mee met het kosterswerk. Ze hebben er geen dagtaak aan. Koster werkt overdag bij de douane op de Maasvlakte.
De gemeente is klein en is ook nooit groot geweest. Koster noemt twee herdenkingsdiensten. De eerste vond plaats in 1978, waarbij ds. H. Hofman voorging. De gemeente herdacht op dat moment dat ze 25 jaar eerder een kerk kocht (zie kader). „Hij preekte over Jesaja 42:3 en vergeleek onze gemeente met een gekrookt riet en een rokende vlaswiek. De gemeente was wel klein, maar bleef in stand door de kracht van de Heere, zei hij.”
De andere dienst was op 23 maart dit jaar, toen ds. J. J. van Eckeveld de herdenkingsdienst vanwege het veertigjarig bestaan van de gemeente leidde. „Hij preekte over Deuteronomium 8:2a: „En gij zult gedenken aan al den weg, dien u de Heere uw God deze veertig jaar in de woestijn geleid heeft.” Ds. Van Eckeveld zei dat de gemeente klein was en dat we dat in de hand van de Heere moeten laten. We hoeven niet in een grote gemeente te zitten. Bekering is voor eenieder nodig.”
Intussen ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. De gemeente vergrijst en er is maar een enkel gezin met jongeren. Clubwerk wordt er niet meer georganiseerd en voor de catechese gaat de jeugd naar Dirksland. Vrouwenvereniging Eben Haëzer, die al 27 jaar bestaat, komt samen met zes dames.
School
Jonge reformatorische gezinnen vestigen zich niet of nauwelijks in Oostvoorne, vanwege de hoge huizenprijs in het dorp aan de rand van natuurgebieden en dicht bij de Noordzee, en vanwege het ontbreken van reformatorische scholen in de regio. Koster: „Onze drie getrouwde kinderen zijn ook ergens anders gaan wonen. Toen onze kinderen jong waren, reed er een touringcar naar de Ds. Jac. Koelmanschool in Hoogvliet. Het was een reis van ongeveer een uur, maar we hadden het er graag voor over. Wegens het teruglopende reizigersaanbod rijdt de bus niet meer en brengen ouders hun kinderen zelf. Dat is echter vanaf medio 2014 ook niet meer mogelijk, omdat de school sluit wegens een tekort aan leerlingen.”
Toch denkt Koster niet aan vertrekken. „Mijn plaats is hier. We blijven hier voor de gemeente, voor de schippers die ’s zondags afgemeerd zijn aan de Maasvlakte en voor de vakantiegangers in de zomer. We vormen een hechte gemeenschap. Predikanten gaan graag bij ons voor, omdat er goed wordt geluisterd. Het gaat om de zegen van de Heere. Met Hem kunnen we overal wonen en zonder Hem is het overal arm.”
Forenzen
De gereformeerde gemeente in Oostvoorne komt voort uit een klein aantal forenzen die hier in de jaren vijftig van de vorige eeuw kwamen wonen. In 1953 kocht de groep voor 750 gulden een bestaande gereformeerde schuurkerk met inventaris aan de Mildenburglaan. In 1954 werd de groep een afdeling van de gereformeerde gemeente in Poortugaal. Daarna begon het aantal kerkgangers toe te nemen, zodat instituering van een zelfstandige gemeente in 1973 mogelijk was. In datzelfde jaar legde ds. Th. van Stuijvenberg de eerste steen voor het huidige kerkgebouw.
De gemeente kende wat het aantal leden betreft haar beste tijd in de jaren tachtig. In 1990 waren er ruim honderd leden. Daarna liep het aantal terug, tot 42 voor de samenvoeging met Hellevoetsluis.
Lees ook:
GG Oostvoorne samen met Hellevoetsluis
Gereformeerde gemeente Hellevoetsluis houdt laatste dienst
Gereformeerde gemeenten Oostvoorne en Hellevoetsluis samengevoegd
40 jaar gereformeerde gemeente Oostvoorne
Kleine gemeenten: Hellevoetsluis
Jeruzalemkerk gereformeerde gemeente Oostvoorne in gebruik genomen
Kerkleden Oostvoorne verlangen naar eigen kerkgebouw
Weekdiensten in Hellevoetsluis onder leiding van gereformeerde gemeente Poortugaal