Supers werken samen met voedselbank
WOERDEN. Supermarkten die in handen zijn van zelfstandige ondernemers krijgen meer ruimte om voedsel te schenken aan de voedselbanken. Dat heeft hun keurmerkorganisatie SSK afgesproken met de koepel Voedselbanken Nederland.
Voedselbanken Nederland, dat de overeenkomst dinsdag bekendmaakte, verwacht een „nieuwe structurele stroom voedsel naar de voedselbanken.” De organisatie spreekt van een grote stap voorwaarts in de voortdurende strijd tegen voedselverspilling. Bij de koepel zijn 147 voedselbanken aangesloten.
De Stichting Super Supermarkt Keurmerk (SSK) beheert het gelijknamige keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers (franchisenemers) die een stapje harder lopen op de gebieden als duurzaamheid en lokale betrokkenheid. Ruim 150 supermarkten van verschillende formules voeren op dit moment het SSK-keurmerk.
Volgens SSK-directeur Patricia Hoogstraaten durfden veel ondernemers een samenwerking met de lokale voedselbank tot nu toe niet aan omdat niet duidelijk was in hoeverre zij aansprakelijk zijn voor de veiligheid van het geschonken voedsel. Afgesproken is nu dat de voedselbank de aansprakelijkheid overneemt, waarbij beide partijen gebonden zijn aan de hygiënecode HACCP.
In oktober brak Kamerlid Dik-Faber (ChristenUnie) een lans voor een ”good Samaritan law” (wet van de barmhartige Samaritaan), die supermarkten vrijpleit van aansprakelijkheid als ze voedsel aan de voedselbank geven. Volgens haar zijn 70.000 gezinnen afhankelijk van de voedselbank, terwijl supermarkten voor 2 miljard euro aan voedsel weggooien.
SKK-directeur Hoogstraaten zegt dat de zelfstandige supermarktondernemers voorop lopen met de aanpak van het probleem, doordat zij nu al een overeenkomst met de voedselbanken hebben gesloten. Zij verwacht dat de supermarktformules met hun eigen winkels begin 2014 met soortgelijke afspraken zullen komen.