Binnenland

Teeven wil Belgische tbs’er uitzetten

AMSTERDAM (ANP). Een Belgische man die in Nederland is veroordeeld voor ‘gruwelijke feiten’ en nu in een tbs-kliniek zit, is door staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) tot ongewenst vreemdeling verklaard. Volgens Teeven loopt de Nederlandse samenleving zoveel gevaar met de Belg op zijn grondgebied, dat hij moet worden uitgezet.

3 December 2013 12:05Gewijzigd op 15 November 2020 07:26

De man, die hier onder meer een aantal ernstige zedendelicten beging, is het daar niet mee eens en probeert de ongewenst-verklaring van tafel te krijgen. De advocaat van de Belg, die sinds 1990 in Nederland woont, betoogde dinsdag voor de rechter in Amsterdam dat haar cliënt onmogelijk een gevaar kan zijn voor de maatschappij, omdat hij in een gesloten kliniek zit.

Alle partijen waren het er dinsdag over eens dat het een vrij uitzonderlijke situatie is. De Staat mag EU-burgers alleen ongewenst verklaren als daarvoor zeer zwaarwegende redenen zijn in het belang van de openbare veiligheid. Nederland probeert al meer dan 10 jaar van de man af te komen. In 1999 werd hij al als ongewenst persoon aangemerkt, maar dat besluit heeft hem nooit bereikt.

De Belg zit sinds 2004 in Nederland vast. Uiteindelijk veroordeelde het gerechtshof hem tot 7 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor onder meer verkrachting, vrijheidsberoving en deelname aan een criminele organisatie. Hij zit inmiddels 4 jaar in een tbs-instelling, maar volgens zijn raadsvrouw kan de verplichte behandeling niet beginnen zolang hij de vreemdelingenstatus heeft. De man wil niet terug naar België, omdat hij hier een privéleven heeft opgebouwd. Zo heeft hij een Nederlandse vriendin en wonen zijn drie kinderen hier.

De raadsman die de staatssecretaris vertegenwoordigt, bleef bij het standpunt dat de veroordeelde crimineel een acuut en ernstig gevaar vormt voor de veiligheid in Nederland. „De ernst van zijn vergrijpen staat niet ter discussie en hij kan zijn opgelegde straf prima in België uitzitten.”

De rechtbank doet uiterlijk op 14 januari uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer