„Puber leert vooral van ouder over geld”
JSWIJK (ANP). Middelbare scholieren praten over geld vaker en meer met hun ouders dan met vrienden en broers of zussen. Scholieren zeggen zelf dat hun ouders hun belangrijkste informatiebron zijn over geld. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Nibud (budgetvoorlichting).
De studie toont aan dat ouders veel invloed hebben op het leen- en spaargedrag van scholieren. Die willen ook graag dat hun ouders ze ermee helpen. Ook blijkt dat kinderen meer sparen (en minder lenen) als ze thuis zak- en kleedgeld krijgen, en de ouders actief betrokken zijn bij de financiële opvoeding. Het Nibud is blij te zien dat ouders zo’n belangrijke rol spelen en benadrukt dat het erg goed is dat ouders erover beginnen en afspraken met hun kinderen maken.
Van de scholieren praat 82 procent elke maand met ouders over geld. Met vrienden doet 61 procent dat, en met broers of zussen 37 procent. Iets meer dan de helft vindt dat zijn ouders helpen bij het sparen. Bijna driekwart zegt dat ouders ze leren om internet te bankieren.
Het onderzoek vloeit voort uit het Nibud Scholierenonderzoek 2012-2013, uit mei dit jaar. Daarvoor hadden bijna 4000 scholieren een online vragenlijst ingevuld. Scholieren die hun mailadres hadden achtergelaten is daarna gevraagd een tweede vragenlijst in te vullen. Dat deden bijna 1200 kinderen.