Kerk & religie

Handreiking voor duurzaam kerkbeheer

UTRECHT. Om kerken te helpen verduurzamen lanceert de interkerkelijke Groene Kerkenactie een toolkit met tips en handreikingen.

Kerkredactie
29 November 2013 09:29Gewijzigd op 15 November 2020 07:22

De toolkit wordt officieel gepresenteerd op 14 december op de Groene Kerkendag in de Opstandingskerk te Houten. Op de beurs Kerk en Gemeente vandaag en morgen in Utrecht is een preview te zien.

De handreiking duurzaam kerkbeheer geeft vooral kerkrentmeesters en beheerders handvatten om alles wat in en rond het kerkgebouw gebeurt zo duurzaam mogelijk te maken.

Het gaat om meer dan aanschaf van zonnepanelen en energiebesparing, benadrukt Sjoerd van Schooneveld, projectmanager duurzaam leven van Kerk in Actie, die samen met hulporganisatie Tear de Groene Kerkenactie heeft opgezet. „Natuurlijk heeft de toolkit tips voor energiebesparing, maar je kunt als kerk op veel meer terreinen verduurzamen. Denk aan bouwmaterialen, tuinonderhoud, schoonmaakmiddelen en fairtrade koffie en thee. De toolkit geeft bijvoorbeeld ook tips voor duurzaam beleggen of grond verpachten. Waarom aan een gangbare boer verpachten als er ook een biologische boer interesse heeft voor de grond? Of stel grond beschikbaar voor de verbouw van groenten voor de plaatselijke voedselbank.”

Nu al staan er op de interkerkelijke website groenekerken.nl zes manieren om een kerk duurzamer te maken, maar de toolkit graaft volgens Van Schooneveld wel twee spades dieper. „De huidige tips op de site zijn vrij algemeen. 
De toolkit is veel specifieker. Daar is behoefte aan. We merken dat kerkrentmeesters en diakenen best willen verduurzamen, maar het zijn geen deskundigen op 
dit gebied. Wat weet een kerkrentmeester van bodemwarmte? Je kunt natuurlijk zelf internet 
afstruinen en op websites als 
Milieucentraal zoeken hoe je de kerk kunt vergroenen. Dat is 
voor velen toch een extra drempel. Het zoekwerk hebben wij nu gedaan.”

De Groene Kerkenwebsite, waar de toolkit deel van uitmaakt, heeft bovendien een netwerk- en platformfunctie, aldus Van Schooneveld. „Een kerk is een specifiek gebouw met een eigen exploitatie. Daarom is het goed dat kerken onderling gegevens kunnen uitwisselen en kennis delen. Neem de aanschaf van zonnepanelen. Het berekenen van rendement gaat toch echt anders dan bij een woonhuis. Op de eerste Groene Kerkendag vorig jaar gaf de 
Nederlands gereformeerde kerk Bunschoten een presentatie over haar zonnepanelen. Een stuk of tien kerken zochten later met hen contact voor nadere informatie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer