Kerk & religie

„Rapport legt kiem voor onenigheid in Anglicaanse Kerk”

LONDEN. De aanbevelingen in het donderdag gepresenteerde rapport van de Anglicaanse Kerk over seksualiteit, zijn „schrijnend” en leggen de kiem voor „grote onenigheid”. Dat stelt voorman Rod Thomas van Reform, de organisatie van behoudende evangelicale christenen in de Church of England.

28 November 2013 23:29Gewijzigd op 15 November 2020 07:22
Thomas. beeld Reform
Thomas. beeld Reform

In een eerste reactie zegt Reform grote zorgen te hebben over de binding van de Anglicaanse Kerk aan Schrift en belijdenis. De organisatie meent dat het „onvermijdelijke gevolg” van het rapport is dat „toenemende druk” ontstaat op de kerk om de visie op het huwelijk aan te passen. Daarbij zal het niet blijven, denkt Reform. De evangelicale groepering vreest dat ook andere „Bijbelse hoofdlijnen rond Gods heilzame doel met mensen”, onderuitgehaald worden in of door de kerk.

Het losmaken van de binding met de Schrift is ook de reden waarom bisschop Sinclair van Birkenhead, één van de leden van de werkgroep die het rapport over seksualiteit opstelde, zich niet kan vinden in een deel van de conclusies ervan. Het rapport waarschuwt om „niet te proberen het laatste woord te spreken over de gevolgen van het spreken van de Schrift voor homoseksuele mensen.” Dergelijke zinsneden wijst Sinclair –die bekend staat als een behoudende protestantse bisschop– resoluut af. Volgens hem is een Bijbelse visie op seksualiteit onmisbaar en rammelen de conclusies van het rapport op dit punt.

In een bijlage bij het rapport schrijft Sinclair: „De benadering in het rapport zal ondermijnend werken voor het discipelschap en de pastorale zorg voor veel gelovige christenen en, doordat het de kerk leidt in een soort culturele gevangenschap waartegen vele profetische geschriften waarschuwen, onze toewijding aan Gods doel verzwakken.”

Tijdens de twee jaren dat de commissie werkte, brak een deel van de evangelicale vleugel in de Anglicaanse Kerk een lans voor het accepteren van praktiserende homoseksuelen. Een woordvoerder van deze groep, ds. David Runcorn, krijgt –hoewel hij niet tot de samenstellers van het rapport behoort– in een tweede bijlage bij het rapport de gelegenheid om een geluid te laten horen dat meer in lijn ligt met de algemene strekking van het rapport.

Voorzitter Thomas van Reform schaarde zich donderdag echter achter de stellingname van Sinclair. Thomas bepleit het oog hebben voor de pastorale zorgen in ieders leven, ongeacht zijn geaardheid. Volgens hem kan pas sprake zijn van „ware pastorale zorg” als in het leven van degene die betrokken is bij het pastoraat, gehoorzaamheid aan Gods inzettingen centraal staat. „De roeping van de christen is om geheel anders te zijn dan anderen. Maar het rapport helpt juist niet daarbij, als het stelt dat de kerk „pastorale aanpassingen” moet doorvoeren.”

Volgens werkgroepvoorzitter Sir Joseph Pilling heeft bisschop Sinclair pas „in een vrij laat stadium” aangegeven moeite te hebben met onderdelen van het rapport, „terwijl hij eerder volledig meewerkte”. Hij acht het niet schadelijk voor het rapport dat er geen unanimiteit is in de werkgroep. „Er zijn grote verschillen van inzicht in de kerk over dit onderwerp, de commissie blijkt daarop geen uitzondering te vormen.”

In de Engelse krant The Telegraph concludeert journalist John Bingham, een deskundige op het gebied van de Anglicaanse Kerk, dat de Church of England met dit rapport hoe dan ook voorsorteert op een verdere acceptatie van homorelaties. „Het rapport beweert met nadruk dat de kerk zich „blijft houden aan de traditionele leer”, maar in de praktijk is er ontegenzeggelijk sprake van een verandering.”

Soortgelijke woorden bezigde donderdag ook voorzitter Pilling. In antwoord op vragen over de inzegening van homorelaties, stelde hij dat het rapport weliswaar niet letterlijk spreekt over de mogelijkheid daarvan, maar dat hij het niemand kwalijk neemt als een dergelijke kwalificatie verbonden wordt aan een kerkelijke plechtigheid rond het moment dat twee mensen van hetzelfde geslacht elkaar trouw beloven. Pilling stelde echter dat in een aantal parochies al dergelijke samenkomsten zijn gehouden, „hoewel het ingaat tegen de officiële regels.” Als het Huis van Bisschoppen de aanbevelingen van het rapport overneemt, kunnen dergelijke bijeenkomsten nu ook met formele goedkeuring worden gehouden, aldus Pilling.


Lees hier de verklaring van de bisschop van Birkenhead.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer