„Jeugdzorg gaat minder hard groeien”
DEN HAAG (ANP). Tussen 2001 en 2011 is het beroep op de jeugdzorg per jaar gemiddeld met 4,6 procent per jaar gestegen. De verwachting is dat de stijging de komende jaren aanhoudt, maar dat het iets minder hard gaat: met zo’n 2,2 procent per jaar tot en met 2017. Dat staat in een rapport dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vrijdag publiceert.
In de berekeningen is geen rekening gehouden met de overgang van de jeugdzorg naar gemeenten per 1 januari 2015. Volgens het SCP is het onmogelijk te voorspellen wat voor gevolgen dit gaat hebben.
Jongeren die een beroep doen op de jeugdzorg, zijn vooral jongeren met een chronische ziekte, een erg laag of juist een erg hoog IQ, jongeren die opgroeien in een eenoudergezin of jongeren met ouders met psychische problemen.
Waar de stijging sinds 2001 door wordt veroorzaakt, is niet helemaal duidelijk. De verwachting was juist dat minder jongeren een beroep zouden gaan doen op de jeugdzorg. Het SCP oppert verschillende mogelijke verklaringen, bijvoorbeeld dat gedrag dat vroeger niet als problematisch werd beschouwd, dat nu vaker wel wordt. De stijging is mogelijk ook het gevolg van verbeterde diagnostiek en de centralere plaats en dus grotere bekendheid van Bureau Jeugdzorg in de hulpverlening.
Volgens het SCP is het voor het eerst dat er cijfers gepresenteerd worden over het totale beroep op de jeugdzorg.