Ds. Quant sluit synode CGK af
De synode zal cruciaal worden. Preses ds. D. Quant relativeert normaliter de hooggespannen verwachtingen voor elke synode. Nu is hij het er mee eens. „Deze synode was cruciaal, omdat zij ons bij het kruis van Christus bracht. Het kruis was telkens bepalend voor belangrijke besluiten van deze synode.”
Met deze woorden sloot preses ds. D. Quant de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) „provisorisch” af. De synode zal eind januari nog eens bijeenkomen. Ds. Quant bedankte de synodeleden voor hun inbreng en de christelijke gereformeerde kerk in Nunspeet voor het gebruik van de Oenenburgkerk. De volgende generale synode, in 2016, vindt opnieuw in Nunspeet plaats. De synode ging akkoord met Nunspeet als ‘roepende’ kerk. Dit jaar was dat Urk.
De synode nam belangrijke besluiten. Voor de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) zijn twee kerkelijke docenten benoemd. Voor de universiteit wordt een bredere inbedding gezocht om te kunnen voortbestaan.
Cruciaal was het woensdag bekendgemaakte rapport over homoseksualiteit, aldus de preses. „In de eerste bespreking werden tere dingen gedeeld, zaken waarbij het kruis van vergeving en van vernieuwing centraal stond. En in de inhoudelijke besprekingen ging het over een opgelegd kruis, dat door de vernieuwing door de Heilige Geest tot een opgenomen kruis kan worden – de navolging van de Gekruisigde.”
Ook besprak de synode andere punten, zoals de eenheid met andere kerken, de liturgie van de eredienst, de relatie met Israël, de pensioensvoorziening van predikanten, de steun aan arme missionaire gemeenten of de doop van pleegkinderen.
Alle besluiten moeten „door de kracht van het kruis doortrokken worden”, zegt ds. Quant. „Laat ik het synodaal invullen: een Bijbelse visie op de homoseksueel gerichte broeder of zuster zal ons als kerken op zich geen geestelijke baat brengen. Een overbruggen van kerkelijke muren, of het verstevigen daarvan zal dat ook niet ook doen. Onze missionaire ijver levert ons geen geestelijke bonuspunten. Geestelijke winst is alleen daar, waar het kruis aanbeden wordt en er uit het kruis geleefd wordt.”
Ds. Quant stelt zich niet meer beschikbaar voor het werk in het moderamen. Sinds 1986 was hij synodelid en vanaf 1995 zat hij onafgebroken in het moderamen. „De kerken hebben mij veel vertrouwen gegeven, en daar ben ik heel dankbaar onder. Dit deel van het werk dat de Heere mij gaf, mag ik afsluiten. Mijn gezondheid is niet optimaal.” Waarschijnlijk zal ds. Quant in 2015 met emeritaat gaan.
Ds. Quant herhaalt de woorden uit Psalm 66, die hij uitsprak in augustus in de Immanuëlkerk in Urk, bij zijn verkiezing als voorzitter. „Mijn dank is aan de Heere dat Hij mij vergunde mijn belofte tot een einde te brengen die ik hem had gedaan: al mijn beloften U betalen, U, die in nood mij hebt behoed.”