Synode: Predikant CGK mag ook voorgaan in PKN
NUNSPEET. Predikanten van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) mogen voorgaan binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Dat besloot de generale synode van de CGK woensdagmiddag in Nunspeet.
Al eerder was het mogelijk om voor te gaan in de christelijke gereformeerde kerken als predikanten van gereformeerd belijden binnen de Protestantse Kerk. Nu is het tegenovergesteld per synodaal besluit ook goedgekeurd: predikanten mogen voorgaan in een gemeente van gereformeerd belijden binnen de Protestantse Kerk wanneer een kerkenraad hen daartoe uitnodigt.
De synode droeg woensdagmiddag de deputaten eenheid op de gesprekken met de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) voort te zetten. In het interkerkelijk overleg zullen „geschilpunten” aan de orde komen zoals de kwesties van binding aan de belijdenis of de vrouw in het ambt. De bevoegdheid om voor te gaan op christelijke gereformeerde kansels blijft beperkt tot mannelijke predikanten van de Nederlands Gereformeerde Kerken.
Getuigenis van het Evangelie
Over de relatie tussen kerk en Israël stemde de synode verdeeld. Een groot deel van de synode stond achter een voorstel van ds. J. M. J. Kieviet, ds. L. A. den Butter en ds. A. Huijgen. Ze vinden dat de ontmoeting met Israël in het kader moet staan van de roeping „Jezus als de Christus te verkondigen”. Met 24 stemmen wijst de synode het voorstel tot wijziging van de kerkorde af.
De synode bleef bij een voorstel van adviseur prof. dr. H. G. L. Peels als opdracht aan deputaten: „Zij zoeken de ontmoeting met Israël waarin zij met vrijmoedigheid verantwoording afleggen van de hoop die in hen is (Hand. 28: 20,31; 1 Petr. 3:15).” Een tussenstandpunt gaf dr. M. J. Kater. In de taakomschrijving van de Israëlconsulent van het Centrum voor Israëlstudies staat niet meer dat deze zoekt naar de ontmoeting met Israël maar naar de „getuigenis van het Evangelie aan Israël”. Met de kleinst mogelijke meerderheid van 26 stemmen wordt dit aangenomen.
Verder krijgen de deputaten de opdracht onderzoek te doen naar de vraag „Wat betekent de term ‘Israël’ in kerk en theologie?” Het deputaatschap onderzoek ook of er voldoende draagvlak in de kerken is voor een Israëlzondag.
Wildgroei voorkomen
De synode boog zich verder over hertalingen van de formulieren, zoals die van prof. K. Zwanepol. In sommige christelijke gereformeerde kerken heeft de Herziene Statenvertaling ingang gekregen. De hertaling van de formulieren door de Gereformeerde Bond achter deze Bijbelvertaling worden dus ook bekend in de kerken.
Om „wildgroei” te voorkomen, keurde de synode alleen de laatste hertaling goed voor gebruik in de CGK. Het formulier voor openbare geloofsbelijdenis wordt daarvan uitgesloten. In het formulier om ouderlingen en diakenen te bevestigen, wordt het ambt van ouderling-kerkrentmeester als niet van toepassing verklaard voor de CGK.