Drent pion in strijd softwarebedrijven
De Drentse computerleverancier Hans de Vries is een pion geworden in de internationale strijd die softwarereus Microsoft tegen
diens nieuwe concurrent
Lindows.com voert. De Drent krijgt morgen zowel vertegenwoordigers van Microsoft Nederland als Lindows-baas Michael Robertson op bezoek.
Inzet is een juridische strijd in Nederland. De Vries, die in het Drentse Odoorn het bedrijf DVCS runt, is de eerste leverancier in Europa die Lindows OS standaard op een nieuwe computer installeert. Dat is Microsoft blijkbaar niet ontgaan: „Ik kreeg dinsdagochtend een telefoontje van Microsoft Nederland. Ze zijn in Nederland een rechtszaak tegen Lindows aan het voorbereiden en omdat Lindows hier geen vestiging heeft, wordt mijn bedrijf aangeklaagd. Ze komen vrijdag bij me langs”, aldus De Vries woensdag.
De ondernemer stuurde dinsdag meteen een mailtje met een verzoek om hulp naar Lindows-hoofdkwartier in San Diego en kreeg nog dezelfde dag bericht terug van topman Robertson. „Hij mailde mij dat hij hoogstpersoonlijk op het vliegtuig naar Nederland stapt en vrijdag bij het gesprek aanwezig zal zijn om mij te ondersteunen. Hij zegt er zelfs de viering van het Thanksgiving-feest met zijn familie voor op”, klinkt de Drentse ondernemer beduusd.
Robertson richtte in 2001 Lindows.com op. Het bedrijf is met het op Linux gebaseerde besturingssysteem Lindows OS openlijk de concurrentie aangegaan met Microsoft. Niet alleen de naam is bijna identiek aan Windows, ook het uiterlijk van het systeem op de computer lijkt als twee druppels water op dat van het populaire Microsoft-programma.
In de VS vechten Lindows en Microsoft al langer een juridische strijd uit. Daar is het nieuwe besturingssysteem dan ook al meer ingeburgerd dan in Nederland en verkoopt supermarktketen Wal-Mart bijvoorbeeld computers met Lindows OS.
Robertson boekte eerder succes met mp3.com, het bedrijf dat de muziekwereld op zijn kop zette met een website waarop gratis muziek kan worden gedownload. Ook hierover werden talloze rechtszaken gevoerd door de gevestigde muziekindustrie.