Myriam Tonk-Croes over koninklijk bezoek Aruba
Koning Willem-Alexander sloot donderdag op Aruba zijn bezoek aan de zes Caraïbische eilanden van het koninkrijk af. Myriam Tonk-Croes is bestuurslid van de Oranjevereniging van Aruba en assistent van de Arubaanse premier Mike Eman. „Koning Willem-Alexander groeit in zijn rol.”
toen
Toen ik een jaar of zeven was, zag ik voor het eerst prinsessen. Irene en Margriet kwamen bij ons op school kijken. De anderen zullen er ook vast bij zijn geweest, maar dat herinner ik me niet meer. Begin jaren zestig –ik was ongeveer twaalf jaar– heb ik met de padvindsters van Aruba voor koningin Juliana gezongen bij de opening van het Wilhelminastadion, waar koning Willem-Alexander op de tweede dag van zijn bezoek is geweest. We zongen uit volle borst: „Leve movavedo.” Movavedo staat voor „moeder van vele dochters.” Daarmee bedoelde we haar eigen kinderen, maar vooral ook onszelf.
De Arubanen houden van de leden van de koninklijke familie. Dat is altijd zo geweest. Op Curaçao leeft het slavernijverleden van voorouders veel meer dan hier. Hier zijn de mensen echt voor Oranje, dat was bij de aankomst van de koning ook wel te zien. Daarom hebben we hier ook een Oranjevereniging. Die is opgericht door de opa van de huidige premier Eman. Ook de premier is erg koningsgezind en Oranjegezind. Toen hij aantrad heeft hij er direct voor gekozen de banden met Nederland aan te halen.
Prins Willem-Alexander heb ik ook meegemaakt toen hij hier de hoofdlezing verzorgde op een conferentie over duurzame energie. Warme herinneringen heb ik aan koningin Beatrix en prins Claus. De koningin leefde zo mee met mensen. Ik vond het zo aangrijpend toen je beelden van haar zag toen ze na het skiongeval van Friso het ziekenhuis in- en uitkwam. Wat is dat een verschrikkelijk iets: je kind verliezen. De inhuldiging is hier ook heel nauw gevolgd. Veel Arubanen zijn er vanwege het tijdsverschil extra vroeg voor opgestaan om de liveuitzending van de NOS te volgen. Ik was vooral benieuwd naar de toespraak van de koning. Natuurlijk, de jurk van koningin Máxima was ook mooi, maar ik was vooral nieuwsgierig naar wat hij over Aruba zou zeggen. Hij zei maar een paar woorden over het Caraïbische deel van het koninkrijk. Maar wat hij erover zei was goed. De Oranjevereniging is een tijdje niet actief geweest, maar daar gaan we wat aan doen.”
nu
Het bezoek van de koning en de koningin aan Aruba is bijzonder goed verlopen. Het liep gesmeerd. Er is hier op Aruba hard aan de voorbereidingen gewerkt. Er is geprobeerd gehoor te gegeven aan de wens van de koning om zo veel mogelijk mensen te kunnen ontmoeten. Woensdagavond waren duizenden mensen op het muziekfestival in de voormalige goudmijn van Bushiribana. In het stadion waren donderdagmorgen duizenden kinderen voor sport- en spelactiviteiten bij elkaar toen de koning en de koningin langskwamen. Ik heb deze dagen hard moeten werken. Maar ik heb de koning en koningin ook van heel dichtbij kunnen zijn. Dat was bijzonder. Premier Eman was ook erg tevreden. Hij vindt dit bezoek heel belangrijk voor Aruba.
Ik vind het bijzonder dat we na zo veel jaren nu een koning hebben. Het is een koning met andere, nieuwe ideeën. Dat is goed. Hij heeft ook een mooie en leuke vrouw. Ik zie dat er veel vrouwen zijn die er net als haar uit willen zien: mooi en elegant. Willem-Alexander en Máxima passen heel goed bij elkaar. Ze vullen elkaar precies aan. Dat zie je. Ik vind ook dat zij heel goed Nederlands spreekt. Nederlands is voor ons een moeilijke taal. Zij beheerst het heel goed. Veel Arubanen vinden het prachtig dat de koning zijn vrouw beschermde –zo zien ze dat hier– toen die opdringerige Argentijnse journalist haar probeerde wat te vragen. Ze vinden hem hier een macho in de positieve zin van het woord; zo van: blijf van mijn vrouw af. Kijk maar eens op Facebook wat de mensen erover zeggen: Willem-Alexander is een echte latino geworden.”
straks
Koning Willem-Alexander groeit in zijn rol. Het zal alleen nog maar beter worden. De koning heeft een stabiliserende functie. Ook in de toekomst zullen de Arubanen van de koninklijke familie blijven houden. De koning doet het anders dan zijn moeder. Hij kiest nadrukkelijker voor de economische belangen. Dat zie je bij de bezoeken aan de buurlanden Colombia en Venezuela.
De koning is erg geliefd. Zo kunnen dingen gemakkelijk veranderen, want er is ook een tijd geweest dat hij minder populair was. Máxima doet hem veel goed. Het is positief dat koning Willem-Alexander zo op de toekomst van jongeren is betrokken. Daarom was het mooi dat de koning en de koningin in San Nicolas het debat tussen twee groepen jongeren over de toekomst van Aruba bijwoonden. Ik ga nu hard werken aan een boek met veel foto’s over het bezoek van de koning en de koningin. Dat hebben we bij vorige bezoeken ook gedaan. Een hele klus.
Als Oranjevereniging willen we nog actiever worden. We vinden het jammer dat niet iemand van onze vereniging in het comité zat dat alle activiteiten en versieringen voor de ontvangst van het koningspaar heeft geregeld. Het comité was nu aangesteld door de regering. We willen het Oranjegevoel bij de Arubanen en scholieren nog verder verhogen. Misschien vormen de feestelijkheden van deze dagen een mooie basis. Van de eerste Koningsdag willen we iets groots maken. Het is wel zo dat hier de 18e maart de nationale feestdag is, de Dag van de Vlag en het Volkslied. Koningsdag zit daar relatief dicht op. Koningsdag is wel een vrije dag.
De financiën blijven een probleem. Aruba kent een rijk verenigingsleven, daar ligt het niet aan. Maar duidelijkheid over het betalen van contributie is nodig. Anders kan geen vereniging bestaan. Daar gaan we dus ook aan werken. Het is de wens van de Oranjevereniging Aruba om het jaarcongres van de Oranjebond, de koepel van Oranjeverenigingen, een keer hier op Aruba te organiseren. Dan maken we er iets groots van en halen we ze allemaal hierheen.”