Economie

Getouwtrek om positie Duisenberg

Terwijl de euromunten en -biljetten nog glimmen van nieuwigheid, lijkt de euforie over de invoering van de Europese eenheidsmunt in Brussel voorbij. De euro zakte vrijdag naar 87 dollarcent, de laagste koers ten opzichte van de Amerikaanse munt sinds zes maanden.

AP
25 January 2002 20:35Gewijzigd op 13 November 2020 23:23

Economen wijten de tegenvallende prestatie van de munt aan pessimisme over de economische vooruitzichten in de eurozone en de onrust over het al dan niet opstappen van president Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB).

Frankrijk lijkt achter de schermen de druk op te voeren voor een spoedig vertrek van Duisenberg uit Frankfurt. Duisenberg werd in 1998 benoemd voor een termijn van acht jaar, maar Franse diplomaten houden vol dat er een herenakkoord is gesloten over een tussentijds vertrek na vier jaar en zijn opvolging door een Franse kandidaat.

Voor een commissie van het Europees Parlement herhaalde Duisenberg deze week dat een beslissing over een vroegtijdig vertrek alleen door hemzelf genomen zou worden en hij wordt daarin gesteund door eurocommissaris Solbes, verantwoordelijk voor Monetaire Zaken. Die zei vrijdag op een conferentie in Madrid dat speculatie over het vertrek van Duisenberg de geloofwaardigheid van de ECB aantast.

Op de EU-top van 15 en 16 maart zal een opvolger worden aangewezen voor de Franse vice-president van de ECB, Noyer, wiens termijn in mei afloopt. De verwachting is dat Frankrijk er op aan zal dringen dat Duisenberg voor die tijd zijn terugtreden bekendmaakt. In december ging Duisenberg zelf in het offensief door er in een brief aan de Europese ministerraad op aan te dringen snel duidelijkheid te verschaffen over de opvolging van Noyer, een belediging voor Frankrijk, dat in ieder geval vertegenwoordigd wil zijn in de top van de ECB. Als er een Franse opvolger wordt voorgedragen voor Noyer is een eveneens Franse bankpresident uitgesloten.

De onzekerheid over het mandaat van Duisenberg dreigt zowel de onafhankelijkheid van de bank van de politiek als de economische effectiviteit van het beleid aan te tasten, zegt ABN Amro-econoom N. Mansenk. De daling van de euro ten opzichte van de dollar lijkt te wijten aan de verwachting dat de economie in de eurozone minder snel zal aantrekken dan in de Verenigde Staten. Het vertrouwen dat de Amerikaanse Fed-voorzitter Greenspan uitsprak in het economisch herstel in de VS heeft internationaal het vertrouwen in de dollar gesterkt. De geloofwaardigheid van de Europese Centrale Bank, en daarmee het vertrouwen in de euro, wordt negatief beïnvloed door de onrust over de positie van Duisenberg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer