Binnenland

Joke Smit Prijs voor „diversiteitsgoeroe”

DEN HAAG (ANP). De Joke Smit Prijs 2013 is toegekend aan Kirsten van den Hul. Dat heeft de organisatie vrijdagmiddag bekendgemaakt. Behalve columnist bij het AD is Van den Hul oprichter van het adviesbureau The Change Agent, waarmee ze bedrijven als de NOS en Nike adviseert over diversiteit binnen hun organisatie. Voorheen was ze onder meer VN-vrouwenambassadeur en adviseur bij Mama Cash en Women Inc.

22 November 2013 17:01Gewijzigd op 15 November 2020 07:13

De jury prijst Van den Hul om haar „vernieuwende manier om de positie van vrouwen in de samenleving te verbeteren. Ze laat daarin geen moment onbenut. (…) Ze weet lastige thema’s als huiselijk geweld en het deeltijddilemma bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te trekken, waarbij ze mannen nadrukkelijk betrekt.”

De Joke Smit Prijs is voor een persoon of groep die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland. De prijs wordt eens in de 2 jaar uitgereikt. Er hoort een bedrag van 10.000 euro bij. De prijs is vernoemd naar Joke Smit (1933-1981), een van de pioniers van de tweede feministische golf.

De prijs werd vrijdag uitgereikt door minister Jet Bussemaker (Onderwijs), die ervoor pleit dat vrouwen financieel voor zichzelf kunnen zorgen en minder afhankelijk zijn van hun partner.

Bussemaker zei vrijdag dat vrouwen niet zo vrij zijn als ze denken in de keuze om te werken of thuis te blijven. De maatschappij heeft nog altijd veel invloed op die keuze: er zijn onbewuste en culturele normen die de vrouw hoofdverantwoordelijk maken voor de zorg voor kinderen, vindt Bussemaker. Er is in de afgelopen 45 jaar nog niet genoeg veranderd op het gebied van emancipatie: toen werden vrouwen belemmerd om te gaan werken, nu is het voor vrouwen moeilijk om op latere leeftijd hun uren uit te breiden als ze dat willen.

Daarom gaat ze de komende tijd praten met werkgevers en gemeenten om vrouwen meer mogelijkheden te geven werk en zorg te combineren. Ook roept ze vrouwen op om voor zichzelf en hun rechten op te komen. Maar ook mannen hebben volgens Bussemaker een rol te spelen. Die houden volgens haar mede de ongelijkheid in stand door minder zorgtaken op zich te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer