„Turkmenistan kent geen geloofsvervolging”
Onder druk gezet door een VN-ontwerpresolutie, gesteund door de EU en de VS, heeft de Turkmeense president Saparmurat Niyazov verklaard dat zijn land geen gevangenen heeft op grond van hun geloofsovertuiging en deze ook nooit heeft gehad.
De president beweert verder volledig samen te werken met internationale organisaties voor de mensenrechten.
Leugens, stelt de Noorse nieuwsdienst Forum 18. De organisatie, die opkomt voor de vrijheid van godsdienst wereldwijd, weet in elk geval van zes Jehovah’s getuigen die op dit moment in de cel zitten, evenals van een imam die binnenslands verbannen is. Eveneens gevangen om zijn geloof zat de baptist Shagildy Atakov. Deze werd in december 1998 gearresteerd en veroordeeld tot vier cel. Onder internationale druk kwam hij in januari vorig jaar vrij.
Volgens Forum 18 weigert Turkmenistan ook consequent zijn medewerking te verlenen aan de speciale VN-rapporteur inzake de Vrijheid van Religie of Geloof en andere VN-mensenrechtenorganisaties. Bovendien introduceerde de voormalige Sovjetrepubliek eerder deze maand een nieuwe, nog strengere godsdienstwet, die elke niet-geregistreerde religieuze activiteit verboden verklaart.
De nieuwe godsdienstwet werd op 21 oktober ondertekend door president Nijazov en trad op 10 november in werking. Religieuze activiteiten die niet zijn geregistreerd bij de overheid, worden nu officieel als illegaal aangemerkt. Zo verklaart artikel 8 dat een denominatie die zich wil laten registreren ten minste 500 volwassen leden moet tellen. Deze eis is zo beperkend dat alleen de soennitische moslims en de Russisch-Orthodoxe Kerk eraan voldoen.
De regel treft vooral baptisten, pinkstergemeenten, Joden, adventisten en Jehovah’s getuigen. Met deze wet gaat Turkmenistan in tegen de internationale mensenrechtenverdragen die het land heeft ondertekend, aldus Forum 18.