Binnenland

Koopzondag inzet van verkiezingen Harderwijk

HARDERWIJK. De Harderwijkse christelijke partijen willen de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 gebruiken om een stokje te steken voor de invoering van de koopzondag.

Nico de Bruijne
19 November 2013 09:37Gewijzigd op 17 February 2021 11:14
beeld RD
beeld RD

„In ieder geval moet er een goed debat komen”, zegt ChristenUniefractievoorzitter Companjen.

In de Harderwijkse gemeenteraad hing het invoeren van de koopzondag al zo’n vier jaar als een zwaard van Damocles boven het college. Want het was een van de weinige punten waarover de coalitie van CDA, CU, VVD en PvdA principieel verdeeld was. VVD en PvdA willen dolgraag de koopzondag in Harderwijk invoeren, CDA en ChristenUnie zijn vanuit principieel en economisch oogpunt geen voorstander.

In het coalitieakkoord in 2010 werd daarom afgesproken dat er in 2013 een onderzoek zou worden uitgevoerd naar die koopzondag. Uit de resultaten van het onderzoek bleek vorige maand dat gemiddeld 55 procent van bevolking en ondernemers tegen de invoering was. „Hoewel er dus geen breed draagvlak was voor het invoeren van een koopzondag, legden de seculiere partijen een ongekend fanatisme aan de dag”, constateert Companjen. „We krijgen het idee dat de koopzondag per se nog voor de verkiezingen moet worden ingevoerd. Waarschijnlijk zijn PvdA en VVD bang dat er na de verkiezingen geen meerderheid meer voor is.”

Het CDA ziet de discussie met enige verbazing aan. „Het onderzoek is eigenlijk zonder veel moeite aan de kant geschoven”, ziet CDA-fractievoorzitter De Jong. „Nu doen de voorstanders een voorstel voor het invoeren van achttien koopzondagen, maar de ondernemers is niets gevraagd. Wij hoopten op een discussie op argumenten, maar het is een debat op het gevoel geworden.”

Het CDA wil volgens De Jong graag bemiddelen en zoeken naar een compromis. „Maar nu is voor ons de maat vol. We zijn heel ver gegaan in het verruimen van evenementen op zondag en het afschaffen van het ambtsgebed, hoewel we daar ook geen voorstander van waren. Maar nu komt daar de koopzondag bij, wanneer stopt het nou eens? We staan nu op voor onze christelijke normen en waarden.”

De seculiere partijen mikken nu op een extra raadsvergadering op 18 maart 2014 om nog vlak voor de verkiezingen de verordening aan te kunnen passen en de koopzondag veilig te stellen. Iets waar zowel het CDA als de CU grote vraagtekens bij heeft. „Want wij willen over dit punt dan nog wel een debat voeren”, zegt Companjen. „De procedures moeten zorgvuldig worden doorlopen. Als er een wijziging in de verordening moet komen, moet die ook ter inzage komen te liggen en moeten inwoners van en ondernemers in Harderwijk daar hun mening over kunnen geven en bezwaren kenbaar kunnen maken. Verantwoordelijk wethouder Daamen heeft al aangegeven dat we dat nooit gaan halen voor de verkiezingen.”

Companjen: „De voorstanders van de koopzondag krijgen nu in de media erg veel publiciteit. Alsof het al een gelopen race is. Maar ik hoop dat ook de achterban van de christelijke partijen zich meer gaat roeren. Waarom zijn er geen voorgangers of dominees die hun stem laten horen? Straks worden veel ondernemers gedwongen om op zondag open te gaan, omdat anderen dat ook doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer