Prof. dr. M. J. de Vries: Gereformeerde gezindte te naïef internet ingestapt
DELFT. „De gereformeerde gezindte is veel te naïef internet ingestapt.” Dat stelt prof. dr. ir. Marc J. de Vries in het maandag verschenen nummer van Terdege. „Inmiddels blijkt dat het zuigende effect van internet vergelijkbaar is met dat van televisie.”
De Vries, hoogleraar didactiek en bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Technische Universiteit Delft, komt aan het woord in een artikel over leven zonder internet. De snelle acceptatie door de gereformeerde gezindte van internet in de thuissituatie verklaart hij uit de te beperkte bezinning op televisie en de stimulerende invloed van de reformatorische scholen. „Die lopen voorop in het op internet jagen van leerlingen.”
De gereformeerde gezindte kan volgens De Vries veel leren van de amish, die volgens hem ten onrechte bekendstaan als techniekhaters. „Ze zijn technisch juist heel sterk, maar ze selecteren aan de poort. Van nieuwe technologie accepteren ze alleen dat wat past bij hun visie op het gezin. Daar hebben ze grondig over nagedacht. Dat kun je van de gereformeerde gezindte helaas niet altijd zeggen.” De veronderstelling dat niet valt te ontkomen aan internet in de thuissituatie noemt prof. De Vries, hoofdbestuurslid van de Gereformeerde Bond, „fundamenteel onjuist.”
Aanleiding voor het hoofdartikel in Terdege is de oprichting van de Vereniging zonder internet. Initiatiefnemer is Peter Roest uit Hendrik-Ido-Ambacht, programmeur van industriële robotica. „Iedereen in de gereformeerde gezindte roept dat internet gevaarlijk is, maar niemand verbindt daar het advies aan om het maximaal buiten de deur te houden.”
De vereniging telt inmiddels een kleine twintig leden. Belangrijkste doelstelling is het verlenen van onderlinge steun en het laten klinken van een tegengeluid. Bijkomende doelstelling is belangenbehartiging. Zo wil de vereniging het gesprek aangaan met de reformatorische scholen.