„School niet alert op mishandeling kinderen”
DEN HAAG. Ruim de helft van de scholen besteedt geen aandacht aan kindermishandeling, ondanks het feit dat leraren een belangrijke rol spelen bij het signaleren en bestrijden ervan.
Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 800 kinderen en jongeren. Het werd uitgevoerd in opdracht van de Jongerentaskforce Kindermishandeling.
De resultaten van het onderzoek werden vanmiddag overhandigd aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid). Dit ter gelegenheid van de start van de Week Kinderen Veilig in Madurodam, in Den Haag. Het is het eerste onderzoek naar kindermishandeling onder kinderen en jongeren zelf.
De ondervraagden zeggen dat ze het liefst op school meer te weten komen over kindermishandeling. Echter geeft 55 procent van hen aan dat er op school geen aandacht wordt besteed aan het onderwerp.
Uit het onderzoek blijkt dat 63 procent van de ondervraagde kinderen en jongeren vindt dat vrienden het beste kunnen zien of een ander mishandeld wordt. Jongeren durven ernaar te vragen als zij vermoeden dat een vriend of vriendin mishandeld wordt. De mishandeling kan het best bestreden worden als de slachtoffers én hun vrienden weten wat ze moeten doen, zo blijkt uit het onderzoek.
Ruim zeven op de tien jongeren denken dat een ouder die mishandelt, alsnog kan leren een goede vader of moeder te zijn. Een meerderheid van de jongeren vindt dat ouders die mishandelen, moeten worden geholpen in plaats van gestraft. Zes op de tien jongeren vinden dat anderen zich best mogen bemoeien met de opvoeding die ouders hun kinderen geven.
„Onomstotelijk blijkt dat leerkrachten en vrienden belangrijk zijn voor jongeren die mishandeld worden. Toch wordt er op school nog weinig aandacht besteed aan kindermishandeling. Wij vinden dat er op schoolniveau meer aandacht moet komen voor het onderwerp. Dat we leraren en jongeren meer moeten betrekken en hen daadwerkelijk in staat moeten stellen te kunnen helpen”, aldus André Damian van de Jongerentaskforce Kindermishandeling.
Naar schatting zijn in Nederland jaarlijks 119.000 kinderen en jongeren het slachtoffer van mishandeling. Een effectieve aanpak kan niet zonder dat jongeren mee kunnen praten, meent de Jongerentaskforce Kindermishandeling.
De groep bestaat uit tien jongeren die vanuit verschillende perspectieven met kindermishandeling te maken hebben gehad. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies over de manier om kindermishandeling aan te pakken en over de hulpverlening aan mishandelde kinderen en jongeren. Onder kindermishandeling vallen lichamelijke en geestelijke mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik.