Toekomst eerste burger Neerijnen nog onduidelijk
NEERIJNEN. Er bestaat nog altijd geen duidelijkheid over de toekomst van burgemeester Van Hedel van Neerijnen. In maart kreeg hij een ”motie van afscheid” aan de broek, vergelijkbaar met een motie van afkeuring.
De raadsmeerderheid vroeg destijds via de motie Van Hedel om uiterlijk per 1 januari op te stappen. Acht maanden later is nog steeds niet duidelijk of de burgemeester inderdaad vertrekt. Hij heeft de raad laten weten dat hij eind november duidelijkheid schept over zijn situatie.
Van Hedel (VVD) kwam dit voorjaar in opspraak vanwege zijn huisvestingsdossier rond het in rekening brengen van dubbele woonlasten. Uit een onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) bleek dat de burgemeester weliswaar geen fraude kon worden verweten. De raad was echter allerminst te spreken over zijn handelwijze.
De raadsmeerderheid stemde destijds voor de motie, ingediend door SGP-fractieleider Van Maanen. Drie raadsleden pleitten voor een verbetertraject, terwijl Gemeentebelangen Neerijnen (GBN) het onmiddellijke vertrek van Van Hedel eiste.
Aanvankelijk liet de burgemeester doorschemeren dat hij gewoon in Neerijnen wilde blijven. Toen er geen basis bleek te bestaan voor een verzoeningspoging, liet hij weten aan de wens van de raad gehoor te geven.
De afgelopen weken kwam de kwestie weer volop in de schijnwerpers te staan. Commissaris van de Koning Cornielje –die dit voorjaar bepaald niet gecharmeerd was van de motie tegen Van Hedel– kwam naar het kasteeltje van Neerijnen om samen met de fractieleiders „de temperatuur op te nemen.” Actievoerders boden de CvdK bij die gelegenheid 430 handtekeningen aan van inwoners die willen dat Van Hedel aanblijft. „Het is de eerste keer dat ik zo’n petitie krijg aangeboden. De burgemeester zal er blij mee zijn”, reageerde Cornielje.
De week daarop kwam Van Hedel opnieuw onder vuur te liggen, omdat hij tegen het advies van de wethouders in de kosten van een bed en een salontafel zou hebben gedeclareerd. GBN opende tijdens de begrotingsraad vol in de aanval. Omdat de andere fracties zich neerlegden bij de uitleg van de burgemeester, liep deze kwestie met een sisser af.
Nu wachten raad en inwoners gespannen af voor welk scenario de burgervader kiest. „Ik hoop oprecht dat de burgemeester opstapt, al is het maar om commotie te voorkomen. De motie was bedoeld om hem tijd en ruimte te geven om een andere baan te zoeken. Ik hoop dat hem dat gelukt is”, zegt Van Maanen.
Hij heeft waardering voor de Van Hedels werklust. „De kwestie heeft zijn inzet niet beïnvloed. Hij blijft burgemeester, laat zich overal zien.” De SGP’er erkent dat de raad in deze zaak niet het laatste woord heeft. „De burgemeester is benoemd door de Kroon. Maar ik heb nog nooit gehoord dat een burgemeester aanblijft als het vertrouwen weg is.”
Lees meer in Digibron
Actie Neerijnen voor burgemeester, (Reformatorisch Dagblad, 09-04-2013)
Neerijnense burgemeester stapt op : CdK wil interim aanstellen, (Reformatorisch Dagblad, 22-03-2013)
Neerijnen stuurt burgemeester weg : SGP dient motie van afscheid in, negen van de vijftien raadsleden stemmen voor, (Reformatorisch Dagblad, 19-03-2013)
BING: Indruk fraude bij burgemeester Neerijnen, (Reformatorisch Dagblad, 13-03-2013)
Onderzoek huisvesting burgemeester Neerijnen, (Reformatorisch Dagblad, 14-12-2012)
„Crisis compleet” in verdeeld Neerijnen : Indieners motie moeten coalitie vormen om onbestuurbaarheid te voorkomen, (Reformatorisch Dagblad, 27-09-2012)
Neerijnen krijgt VVD-burgemeester, (Reformatorisch Dagblad, 13-05-2011)