Binnenland

„Huilen lost niks op bij hulp Filipijnen”

MUMBAI (ANP). Addie Bom kwam dinsdagmiddag terug van een klus in Burkina Faso in Afrika. De logistiek manager pakte z’n koffer uit, zag in het journaal voor het eerst beelden vanuit de Filipijnen en vloog woensdagochtend al richting het rampgebied.

14 November 2013 21:48Gewijzigd op 15 November 2020 07:01
Een Filipijn in Tacloban. beeld EPA
Een Filipijn in Tacloban. beeld EPA

Een spannende klus, zegt hij onderweg naar de eerste tussenstop in de Indiase stad Mumbai. Bom is ingehuurd van een expeditiebedrijf om ervoor te zorgen dat de hulpgoederen van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor de slachtoffers van de verwoestende tyfoon Haiyan bij de juiste mensen terecht komen. Daar heeft hij veel ervaring mee, al is het alweer even geleden dat hij direct betrokken was bij noodhulp.

Bom deed 15 jaar lang logistiek werk in West-Afrika, waar hij woonde. De van oorsprong bouwkundig ingenieur deed daarna soortgelijk werk vanuit Nederland. Hij reisde in de afgelopen jaren naar veel landen die getroffen waren door een natuurramp. „Altijd op zoek naar praktische oplossingen voor logistieke problemen”, vertelt hij in het transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht dat de hulppakketten in de Filipijnen zal afleveren.

Voor de ‘logistiekeling’ begint het werk dan echt. Daarbij probeert hij zich niet te veel te laten afleiden door de vaak grote ellende ter plaatse. „In de logistiek moet je vooral praktisch en zakelijk blijven en je niet laten leiden door emoties. Ik kan er wel bij gaan zitten huilen, maar dat lost niks op”, aldus Bom, die bij vertrek vanaf vliegbasis Eindhoven een zwart T-shirt met daarop in witte cijfers het gironummer 555 van de SHO over z’n blouse aan trok.

De KDC-10 vervoert onder meer 5000 tentzeilen en medische kits naar de Filipijnse provincie Cebu. Als de spullen eenmaal door de douane zijn en zijn overgebracht naar een loods, worden ze verdeeld. Dat gebeurt in overleg met plaatselijke organisaties. „Iedere organisatie komt dan z’n deel ophalen.”

Bom registreert vervolgens precies waar wat heen gaat, bij voorkeur met naam en ID-nummer van de ontvanger. Daardoor zijn de spullen te traceren en kunnen hulporganisaties zich goed verantwoorden voor de besteding van het geld dat ze hebben ingezameld. Voor Bom maakt het niet uit naar wie de spullen gaan. „Christenen, moslims of andersgelovigen, als het maar slachtoffers zijn en geen extreme groepen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer