Binnenland

Internet is jarig en iedereen komt

RIJSWIJK (ANP). Digital VAX 11/780, UUCP, Satnet, NORDUnet, BBS en Usenet. De gemiddelde internetgebruiker zal er zijn schouders over ophalen, maar het waren allemaal essentiële technische instrumenten en stappen die voor 1988 de komst van internet naar Nederland mogelijk maakten.

14 November 2013 13:29Gewijzigd op 15 November 2020 07:01

Piet Beertema, destijds systeembeheerder van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, stak de figuurlijke stekker op 17 november dat jaar in het contact waardoor Nederland als eerste Europese natie toegang verkreeg tot het internet. Wat 25 jaar geleden begon als een academisch computernetwerk, is vandaag voor iedereen de normaalste zaak van de wereld, net zo gewoon als de kookplaat of de douche. Die donderdag stuurde Stephen Wolff vanuit de Verenigde Staten om twee minuten voor half drie in de middag, Nederlandse tijd, een e-mail naar Beertema over de eerste trans-Atlantische open internetverbinding tussen het CWI en de VS. Dát was het moment.

Het was zo bijzonder, maar in retrospectief ook groot in apparatuur en traag als stroop. Een kwart eeuw later is internet snel op laptop, i-pad en telefoon overal draadloos te raadplegen, tot en met in het vliegtuig toe. De nu 70-jarige Beertema werd in 1999 ridder en ging in 2004 met VUT. De naam van zijn privéwebsite laat geen twijfel over het besef van zijn historische positie bestaan: www.godfatherof.nl.

Beertema en collega’s lukte het na jarenlange voorbereiding toegang tot het dan toe louter Amerikaanse internet te krijgen. Het was niet zozeer de voorsprong in techniek in Nederland die dat mogelijk maakte, maar een - ouderwetse - zuiver menselijke methode: er de juiste contacten in de wetenschappelijke netwerkwereld op nahouden. De Amerikaanse internetpionier Rick Adams was ginds de belangrijkste contactpersoon. Hij werkte bij het National Science Foundation Network (NSFnet), toentertijd de ruggengraat van internet. Via dat (inter)net communiceerden wetenschappers in de Verenigde Staten vlot met elkaar.

In Europa volgden na Nederland en het CWI andere landen en organisaties elkaar snel op met een aansluiting op internet. In Nederland liet in de beginperiode het Surfnet hogescholen, universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten met elkaar communiceren. Commerciële bedrijven en particulieren moesten wachten tot 1993.

Het CWI, deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, staat vrijdag op zijn locatie op het Amsterdam Science Park met een feestelijke bijeenkomst stil bij het jubileum. Er wordt onder meer een gedenkplaat onthuld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer