Economie

Economie komt op adem

DEN HAAG (ANP). De Nederlandse economie komt op adem. Met een marginale groei van 0,1 procent in het derde kwartaal ten opzichte van het vorige kwartaal is Nederland uit de recessie, maar het algemene beeld is nog steeds niet goed. Dit zei econoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bij de presentatie van de economische cijfers.

14 November 2013 12:04Gewijzigd op 15 November 2020 07:01

Met de groei is een einde gekomen aan vier opeenvolgende kwartalen van krimp en de derde recessie in 5 jaar tijd. „Maar het blijven sombere cijfers”, concludeert Van Mulligen. „De werkgelegenheid verslechtert alleen maar. Het aantal banen neemt in hoog tempo af bij alle bedrijfstakken.”

In het derde kwartaal waren er 46.000 banen minder dan in het voorgaande en 160.000 minder dan een jaar geleden. „Dat is het grootste banenverlies sinds het begin van 1995.” Het grootst is het verlies met 31.000 banen in de bouwnijverheid. Maar opvallend is nu ook de grote daling bij de zorg met 30.000 in een jaar tijd, waar een jaar eerder nog groei was. „Vooral binnen de kinderopvang en in de thuiszorg verdwijnen veel banen door de bezuinigingen van de overheid”, zegt Van Mulligen.

De export groeide met 2,1 procent vergeleken met een jaar eerder. „Dat kwam vooral door de extra vraag naar Nederlands aardgas vanuit het buitenland.” Ook de investeringen klimmen langzaam uit een diep dal. Onder meer investeringen in woningen en bedrijfsgebouwen krompen minder dan in eerdere kwartalen. De investeringen in machines en installaties groeiden, na een krimp in voorgaande kwartalen.

Maar de binnenlandse bestedingen nemen nog steeds af, benadrukt Van Mulligen. De consumptie van huishoudens kromp met 2,3 procent. „De consumptie krimpt nu al 2,5 jaar achtereen.” Net als in eerdere kwartalen gaven huishoudens vooral minder uit aan duurzame goederen zoals auto’s, kleding en meubelen. Ook aan voedingsmiddelen, energie en brandstoffen werd minder uitgegeven. „Enig lichtpuntje waren de gestegen uitgaven in de horeca door de mooie zomer.”

Het Nederlandse beeld van de economie past in dat van de andere landen in de eurozone, zegt Van Mulligen. „Het blijft een beetje doormodderen. Ook in de andere landen is de groei erg gematigd. Europa blijft wat achter op China en de VS.”

Een lichtpuntje is dat het conjunctuurbeeld wel verbetert. Het vertrouwen bij consumenten en producenten is het afgelopen kwartaal verder gestegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer