Werkloosheid loopt sneller op dan gedacht
De werkloosheid loopt harder op dan het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) had verwacht. Begin dit jaar voorspelde het voormalige arbeidsbureau nog dat het aantal werkloze werkzoekenden eind 2003 zou zijn opgelopen tot 645.000. In oktober werd dit aantal al overschreden.
„De nieuwe prognose is dat het aantal werkloze werkzoekenden eind dit jaar tussen de 665.000 en 670.000 zal bedragen”, aldus het CWI maandag. In oktober stonden bij het voormalige arbeidsbureau 648.000 werklozen als werkzoekende ingeschreven. Dat betekent een stijging van 13.400, ofwel 2,1 procent, ten opzichte van september. „Het aantal komt daarmee dicht in de buurt van midden jaren negentig.”
Ook voor volgend jaar heeft het CWI de verwachtingen bijgesteld. „Een licht herstel van de economie in 2004 zal slechts met vertraging gevolgen hebben voor de omvang van de werkloosheid”, schrijft het voormalige arbeidsbureau. Begin dit jaar werd nog gerekend op 735.000 werkloze werkzoekenden eind 2004. Nu verwacht het CWI een aantal van 750.000.
Volgens het CWI is er sprake van „forse bewegingen” op de arbeidsmarkt. Zo zijn er tot en met oktober 746.600 werkzoekenden ingeschreven. „Dit is verreweg de hoogste instroom van de laatste jaren.” Daar staat volgens de organisatie echter ook een flinke uitstroom tegenover van 639.700. Dat zijn er 34.000 meer dan vorig jaar. Ruim de helft van het aantal mensen dat zich bij CWI laat inschrijven, is binnen zes maanden weer uitgeschreven, meestal omdat zij een baan hebben gevonden.
Uitgedrukt in een percentage van de beroepsbevolking (Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar) lag het aantal werkloze werkzoekende in oktober volgens het CWI op 8,6 procent. Het cijfer voor werkzoekenden zonder baan wijkt af van de werkloosheidscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert. Volgens het statistisch bureau was in de maanden augustus, september en oktober gemiddeld 5,4 procent van de beroepsbevolking werkloos.
Het CBS telt de werklozen die actief naar een baan zoeken van ten minste twaalf uur per week, terwijl het voormalige arbeidsbureau kijkt naar alle bij hen geregistreerde werkzoekenden zonder baan.