Eichel: Duitsland in 2005 in de pas
Duitsland komt met ingang van 2005 terug binnen de Europese grenzen voor begrotingstekorten. Dan is het tekort 2,5 procent van het nationaal inkomen, lager dan de grens van 3 procent voor eurolanden. Voor dit jaar en volgend jaar is nog een begrotingstekort van respectievelijk 4 en 3,5 procent voorzien.
Dat meldt de Duitse minister van Financiën, Eichel, binnenkort in Brussel, aldus het Duitse weekblad Der Spiegel dat maandag verschijnt. De eurolanden zetten Duitsland onder druk om het tekort te beperken.
Maandag vergaderen de ministers van Financiën van de twaalf eurolanden over een voorstel van de Europese Commissie om in te grijpen. De Commissie wil dat Duitsland flink bezuinigt om in 2005 onder de 3 procent uit te komen en miljardenboetes opleggen als het doel niet wordt gehaald.
De Duitse regering is tegen zulke voorschriften en straffen. Ze zegt vrijwillig en op eigen wijze het doel te zullen halen. Minister Eichel van Financiën vreest dat de voorgeschreven nieuwe bezuinigingen op dit moment het economisch herstel vertragen. Hij wil de maatregelen pas nemen als de economie opleeft.
Om zijn standpunt te verdedigen heeft Eichel kort voor de vergadering een brief gestuurd aan de andere euroministers, aldus de Süddeutsche Zeitung maandag. Eichel schrijft te hopen op een gemeenschappelijke en economisch verantwoorde oplossing. Hij stelt geen onenigheid te willen tussen de lidstaten van de Europese Unie, daarbij kennelijk doelend op de Nederlandse collega Zalm.
Zalm wil de maatregelen namelijk juist verscherpen. Al in 2004 moet Duitsland de „excessieve tekorten hebben afgebouwd”, herhaalt Zalm maandag in de Duitse krant Die Welt. De Nederlandse minister van Financiën rekent op veel steun van andere eurolanden. Hij heeft steeds gezegd dat de regels van het stabiliteitspact moeten worden nageleefd: een extra jaar respijt is dan niet toegestaan.
Duitsland heeft het tekort onder meer opgelopen door de eenwording van de Duitse Bondsrepubliek en de communistische DDR in 1990. De staatskosten stijgen bovendien door het groeiend aantal gepensioneerden.