Kerk & religie

„Samenwerking kerken begint met bidden”

UTRECHT. Samenwerking tussen kerken begint niet met werken maar met bidden, stelde ds. A. Haasnoot zaterdag tijdens een debat op de beurs Leven & Geloven in Utrecht. „Je kunt wel als een goede christen leven, maar het christen-zijn moet eerst in je hart zitten.”

Redactie kerk
2 November 2013 19:22Gewijzigd op 15 November 2020 06:46
Debat op de beurs Leven & Geloven in Utrecht. Van links naar rechts: prof. H. J. Selderhuis, ds. A. Haasnoot, hulpbisschop dr. J. W. M. Hendriks en debatleider L. Fijen. Beeld RD
Debat op de beurs Leven & Geloven in Utrecht. Van links naar rechts: prof. H. J. Selderhuis, ds. A. Haasnoot, hulpbisschop dr. J. W. M. Hendriks en debatleider L. Fijen. Beeld RD

Het is de eerste keer dat Marco van de Wetering vrijdag en zaterdag de beurs Leven & Geloven belegde. De eigenaar van de beursorganisaties Helderblauw en Insite Media organiseerde in het verleden ook de commerciëlere en grotere beurs Kerk & Gemeente. Die wordt eind november weer gehouden.

Leven & Geloven in het Jaarbeursgebouw in Utrecht is kleiner opgezet met zo’n zestig stands. De beurs geeft met name niet-commerciële organisaties de gelegenheid zich te presenteren. Verder zijn er debatten met bekende sprekers, muzikale optredens met onder andere Gerald Troost en allerhande workshops.

In het debat ”Protestantser dan de paus” vroeg debatleider L. Fijen van omroep RKK aan prof. dr. H. J. Selderhuis (CGK), ds. A. Haasnoot (PKN) en hulpbisschop dr. J. W. M. Hendriks (RKK) naar het protestantse gehalte van paus Franciscus. Paus Benedictus XVI begaf zich nadrukkelijker in het debat over oecumene dan de huidige paus, zo vinden ze gedrieën.

Hulpbisschop Hendriks gaf de oecumene van het hart een kans. Hij vertelde hoe hij eens met een groep priesters op vakantie ging naar Zwitserland en daar een aantal predikanten aantrof van de Hersteld Hervormde Kerk, „een echt orthodoxe en protestantse kerk die bepaald geen toenadering zoekt. Maar toen we aan de praat raakten met een dominee en met hoogleraar Van Vlastuin, kwamen we uit op het leven in het geloof in Christus.”

Selderhuis: „Voor samenwerking zouden we vaker met elkaar op vakantie kunnen gaan. Dat blijkt goed te werken. Zodra we terugreizen en bij Arnhem over de grens komen, gaat ieder terug naar zijn eigen filiaal. Maar eigenlijk moeten we ook in de wijk christenen kennen om met elkaar in gesprek te kunnen gaan. Laten we dan niet spreken over elkaars standpunten maar teruggaan naar de Schrift.”

Ds. Haasnoot waardeerde hoe de paus zich dienstbaar opstelt door te slapen in een gastenverblijf of door vluchtelingen te bezoeken. „In Nederland hebben we het echter niet zo op met leiders. Het is goed dat de leider de boodschap dat God de zondaar liefheeft maar de zonde haat neerlegt bij mensen zelf. Het gaat om het priesterschap van alle gelovigen.”

Elke vorm van samenwerking zal moeten beginnen met bidden, stelde ze. „Er is een beweging geweest in de protestantse kerken in de jaren ’80 om sociale gerechtigheid op de agenda te zetten. Het heeft ons geen volle kerken gebracht. Ik denk echt dat we moeten beginnen met gebogen knieën.”

Directe geloofsbeleving

In een videogesprek vertelde drs. K. van de Kamp, algemeen secretaris van de Nederlandse Raad van Kerken, over de assemblee van de Wereldraad van Kerken in Busan, Zuid-Korea. Voor hem is het de eerste keer dat hij zo’n vergadering meemaakt. De laatste assemblee van de Wereldraad was in 2006 in Brazilië.

Op de conferentie valt Van de Kamp de praktische geloofsgestalte op van christenen uit het zuiden van de wereld. „Die hebben een heel directe geloofsbeleving. Geloof betekent voor hen dat je vluchtelingen niet laat verzuipen bij Lampedusa. Als protestant in Nederland ben je geneigd, als gevraagd wordt wat je geloof inhoudt, beschouwend te worden.”

Niet voor de winst

Een van de standhouders is Boekencentrum Uitgevers. De Zoetermeerse uitgever presenteerde zijn boeken en andere producten in een stand bij de ingang. Arnoud Koopman: „Voor de winst moet je hier niet staan. Het is lucratiever om op een beurs voor boekhandels je gezicht te laten zien. Maar hier willen we bezoekers onze boeken ook aanbieden en horen we wat ze ervan vinden.”

Bij de stand van Stichting Intermediair Kerkomroep Nederland (sIKN) valt de katheder op. Ervoor staat een camera klaar en op de achtergrond zijn kerkramen van glas-in-lood te zien. Als bezoekers achter de katheder plaatsnemen, kunnen ze zichzelf zien op de app voor mobiele telefoons die de organisatie heeft uitgebracht. Directeur D. van Heteren: „Mensen associëren kerkomroep.nl, waarop we kerkdiensten aanbieden, met de bekende kerktelefoon of kerkradio. Hiermee laten we zien dat kerken ook beeld kunnen uitzenden. We proberen de toegang tot diensten te optimaliseren met bijvoorbeeld de ontwikkeling van een app.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer