NGK zetten hereniging met GKV op de agenda
ZEEWOLDE. De landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) buigt zich de komende maanden over een voorstel om per 31 oktober 2016 zich in staat van hereniging te verklaren met de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKV).
De landelijke vergadering, die vrijdag en zaterdag bijeen komt in Zeewolde, vergadert tot eind volgend jaar verschillende keren. Vrijwel gelijktijdig komt ook de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt bijeen in Ede. De GKV-synode wordt geopend op 1 februari 2014.
De regio Amsterdam-Alkmaar van de NGK constateert in een daags voor de vergadering ingediend voorstel (PDF), dat diverse ontwikkelingen binnen de GKV hereniging mogelijk maken. Zo spreekt de synode van dat kerkverband volgend jaar over de kerkelijke eenheid en de toelating van vrouwen tot de ambten. Nog geen twee weken geleden concludeerde een deputatenrapport van de GKV (PDF) dat de weg vrij is voor een nieuwe stap richting kerkelijke eeheid met de NGK.
De NGK-regio Amsterdam-Alkmaar hoopt dat de GKV een ”ja” laten horen richting vrouwelijke ambtsdragers en uitspreekt dat GKV en NGK de Heilige Schrift aanvaarden als Gods Woord en ook erkennen dat dat bij de zusterkerk het geval is.
„Mocht de GS deze voorstellen overnemen, dan zijn de GKV en de NGK in een situatie terecht gekomen dat er geen enkele principiële belemmering meer is tegen een hereniging van beide kerkverbanden”, concludeert de regio Amsterdam-Alkmaar.
De regio concludeert dat ook al zouden de GKV de ambten niet openstellen voor vrouwen, dat de opvattingen „binnen de GKV betreffende de vrouw in het ambt feitelijk eensluidend zijn, ook als de praktijk vooralsnog verschilt.”
Het voorstel van de regio Amsterdam-Alkmaar wordt op een latere datum besproken door de landelijke vergadering (LV) van de NGK. Er wordt aansluiting gezocht bij het moment dat een rapport over kerkelijke eenheid aan de orde komt. De voorzitter van de LV, ds. W. Smouter, zei gisteren dat het moderamen gaat overleggen met de GKV. Doel is om na te gaan of op de GKV-synode ook een voorstel over kerkelijke hereniging ter tafel kan komen.
De voorgestelde datum voor een staat van hereniging is overigens historisch. Het is op 31 oktober 2016 precies 50 jaar geleden dat de ”Open Brief” werd gepubliceerd in de GKV. Dat document vormde de opmaat naar de kerkscheuring van 1968 en 1969, waaruit later de NGK ontstonden. Daadwerkelijke hereniging van NGK en GKV kan volgens de indieners van het voorstel op een later moment plaatshebben.
De LV koos vrijdagavond het moderamen. Tot voorzitter werd gekozen ds. W. Smouter uit Apeldoorn. De voorzitter van de vorige vergadering, A. P. de Boer uit Nijkerk, is tweede voorzitter. Verder werden verkozen B. Versteeg uit Doorn (eerste scriba) en J. Speijer-Brouwer uit Leerdam (tweede scriba). De laatste is de eerste vrouw die in de geschiedenis van de NGK werd gekozen in het moderamen van de LV.