Kerk & religie

Ouderling Earle in Zuid-Afrika maakte een monument voor de Reformatie

Genève heeft zijn Reformatiemonument. In het binnenland van Zuid-Afrika staat een vergelijkbaar eerbetoon aan de reformatoren. Sinds kort. Ouderling Manie Earle werkte er velen uren aan.

31 October 2013 14:12Gewijzigd op 15 November 2020 06:44
beeld Manie Earle
beeld Manie Earle

Earle woont in Theunissen, een plaatsje 300 kilometer ten zuidwesten van Johannesburg. Daar, in de leegte van de Oranje Vrijstaat, runt hij een grote boerderij, een plaas. Earle is een echte ”boer”, met een flink bedrijf.

Zijn voorouders kwamen eeuwen geleden vanuit Ierland naar Zuid-Afrika. Ze vluchtten vanwege geloofsvervolging. Ze hingen de gereformeerde waarheid aan.

Earle doet dat nog steeds. Hij heeft „de zuivere leer” hartelijk lief. In zijn huis staat een flinke bibliotheek met oudvaders, meest in antieke banden. Daar leest hij veel uit. De boeken van Nederlandse predikanten als Smijtegelt, Hellenbroek en Brakel gebruikt hij ook zondags in de diensten waarin hij als ouderling voor circa dertig man voorgaat.

Niet alleen de mannen van de Nadere Reformatie zijn Earle lief. Grote bewondering heeft hij ook voor de reformatoren. Hij spreekt met achting over hen. Het klinkt alsof hij hen persoonlijk heeft gekend.

Een paar jaar geleden vatte hij het idee op een monument te maken ter ere van de grote mannen van de Hervorming. „Het is zo’n grote genade van de Heere dat Hij die zuivere leer heeft gegeven en die ons heeft nagelaten.”

In Zuid-Afrika is geen monument voor de Reformatie, vertelt Earle. En het verdriet hem dat de oude gereformeerde kerken niet meer in het spoor van de stichters van het land gaan. „Jan van Riebeecks opa was een Franse hugenotenpredikant. Van Riebeeck heeft hier de waarheid gebracht. Maar de kerken hebben die waarheid losgelaten.”

Openbaring

Het monument bevindt zich bij zijn boerderij. Het is een eigen ontwerp. De ”Reformasie Muur” is 16 meter breed. Een torentje met luidklok siert het bouwsel.

In het midden ligt een granieten Bijbel. „Het Woord van de Heere is de bron van de Reformatie”, licht Earle toe. „De Heere is en blijft Dezelfde. Het is een wonder dat Hij de vlam nog brandende houdt. Ook hier.”

De Bijbel ligt open bij Openbaring 5:9 en 10: „Toe sing hulle ’n nuwe lied en sê: U is waardig om die boek te neem en sy seëls oop te maak, want U is geslag en het ons vir God met u bloed gekoop uit elke stam en taal en volk en nasie; en het ons konings en priesters vir onse God gemaak, en ons sal as konings op die aarde heers”, staat er in het Afrikaans.

De ouderling licht de keuze voor die tekst toe: „Als de Heere de zegels verbreekt dan kunnen wij Zijn Woord verstaan, anders niet. Zo hebben de Reformatoren ook zegels mogen openen.”

Links en rechts van de Bijbel maakte Earle twee keer vier nissen. In elke nis staat een sokkel. Daar komen door hemzelf gebeeldhouwde bustes van de acht grote reformatoren van Europa in te staan. „Luther, Zwingli, Farel, Melanchthon. En aan de andere kant: Bullinger, Calvijn, Knox en Beza.” Deze week legt hij de laatste hand aan de beelden, want zaterdag, 2 november, wil hij de muur in gebruik nemen.

De kunstzinnige Earle –„ook dat is een genade van de Heere”– werkte een kleine vijf maanden aan de bouw. „Mijn zoons hielpen mee.”

Bord

Als het monument helemaal af is, wil hij meer bekendheid geven aan het project. Hij hoopt zo de rijke boodschap van de Bijbel en de Reformatie bij meer mensen te brengen. Een bord aan de weg nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen. „Een radiostation besteedde al aandacht aan de muur.”

Earle wil maar één ding bereiken: „Dat mensen weten dat het Woord van de Heere de bron is van alles. Hem komt alle eer toe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer