Karla Apperloo-Boersma over Maarten Luther
Hervormingsdag heeft alles te maken met Maarten Luther, de monnik die op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen publiceerde. Die gebeurtenis bleek later het begin van de Reformatie te zijn. De organisatie Refo500 is al een aantal jaren bezig met het plaveien van de weg naar de herdenking van het begin van de Reformatie, in 2017. Wat heeft projectleider Karla Apperloo-Boersma met Luther?
Apperloo, lid van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, heeft als „rechtgeaarde calvinist” meer met Johannes Calvijn, erkent ze. Maar ze krijgt toch steeds meer affiniteit met het gedachtegoed van de Duitse reformator. Deze zomer was ze in Heidelberg voor een tentoonstelling over de Heidelbergse Catechismus en daar kocht ze ”Die reformatorischen Grundschriften”. Ze heeft de vier boeken in bruine banden op haar nachtkastje liggen en leest er regelmatig in. „Ik vind ze geweldig. Luther kan de dingen erg mooi zeggen, vooral over de verhouding tussen God en mij. Bij alles wat er in het leven speelt, kom ik steeds weer terug bij Gods grote genade. Door genade mag ik een kind van God zijn.”
Ze bladert even in een van de boeken en vindt dan een passage waarbij ze een streepje heeft gezet: „De wet zegt: „Doe dat!” en het gebeurt nooit. De genade zegt: „Geloof in Hem” en alles is al gedaan.” Ze wijst een andere zinsnede aan: „Het leven is geen vroomheid, maar vroom worden.”
Apperloo: „Over dergelijke teksten kan ik lang zitten denken. Wij mensen schieten vaak tekort, maar God houdt ons op de been.”
De inwoonster van Enschede wijst erop dat er steeds meer aandacht komt voor het feit dat de Reformatie méér is dan Luther alleen. Er speelde heel veel in het Europa van die tijd, zoals de ontwikkeling van de wetenschap en de boekdrukkunst. „Luther komt echter niet tekort. God heeft hem op zijn tijd een plek gegeven in deze ontwikkelingen. Het wezenlijke van de Reformatie was de nieuwe theologie, die in feite al heel oud was. Het ging om de vraag: Hoe staat het met de verhouding tussen God en mens?”
Reformatiedeskundigen zijn het er met Calvijn over eens dat de Reformatie in Wittenberg is begonnen. Daarom begint de zogenoemde reformatietrein, die volgend jaar een rondje rijdt door delen van Europa, ook in die plaats. Daarna volgen onder meer Eisleben, Heidelberg, Zürich, Genève, Straatsburg, Leuven en Dordrecht. Tijdens de treinreis vertellen deskundigen verhalen over de Reformatie.
Refo500 overweegt 2016 tot Bijbeljaar uit te roepen. In 1516 verscheen namelijk de eerste editie van Erasmus’ uitgave van het Nieuwe Testament in het Grieks. Het is in 2016 ook 450 jaar geleden dat de hagenpreken werden gehouden. Op de agenda voor 2017 staan een conferentie in Wittenberg en een tentoonstelling over de Reformatie in Museum Catharijneconvent in Utrecht.