Binnenland

Twijfels in politiek over Irak-missie

In het kabinet en in de Kamer is twijfel ontstaan over het verlengen van de Nederlandse bijdrage aan de stabilisatiemacht in Irak. Reden is een recente veiligheidsanalyse die wijst op terroristische activiteiten in al-Muthanna, het gebied waar de mariniers zijn gelegerd.

Redactie politiek
21 November 2003 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

De ministerraad zou vrijdag een besluit nemen over de vraag of de Nederlandse mariniers in Zuid-Irak een halfjaar langer op hun post moeten blijven. Minister Kamp van Defensie wil dat graag. Hij voelt er niets voor om de militairen langer in onzekerheid te houden en wil ook niet de indruk laten ontstaan dat het kabinet twijfelt over de missie. Zijn collega De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken zei donderdag echter voor de televisie dat hij niet denkt dat het kabinet er al vrijdag na één gespreksronde uitkomt. „Dat is althans niet mijn inzet”, aldus De Hoop Scheffer.

Volgens de bewindsman heeft het kabinet, en ook de Tweede Kamer die er later over moet beslissen, meer informatie nodig. Bij een besluit van kabinet en Kamer speelt de veiligheidssituatie in Irak een belangrijke rol. Donderdag werd duidelijk dat chef defensiestaf Kroon rekening houdt met terroristische aanslagen in het zuiden van Irak en mogelijk ook in de ’Nederlandse’ provincie al-Muthanna. Er circuleren berichten dat terroristen, onder wie al-Qaida-aanhangers, zich mengen onder de lokale bevolking en die ook ronselen voor de voorbereiding van eventuele aanslagen.

Die analyse komt overeen met die van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Die waarschuwde vorige week al voor een verspreiding van het terrorisme in Irak, ook naar de zuidelijke provincies.

Het kabinet wil mogelijk ook meer tijd nemen om zo de steun van een grote meerderheid in de Tweede Kamer te behouden. Regeringspartijen CDA, VVD en D66 en oppositiepartij PvdA twijfelen over de verlenging. „Voortzetting van deze missie is niet vanzelfsprekend”, aldus Bakker (D66). Kamerlid Koenders (PvdA), die donderdag al pleitte voor uitstel van het verlengingsbesluit, is bang dat het geweld tegen westerse troepen overslaat naar het gebied waar de Nederlandse militairen operen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer