Synodeleden CGK uiten zorg om GKV
NUNSPEET. Meerdere synodeleden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) hebben dinsdag hun zorgen geuit over de contacten met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), die overwegen de ambten open te stellen voor vrouwen.
De landelijke kerkvergadering van de CGK sprak dinsdagavond in Nunspeet over de relatie met de GKV. Ds. C. Westerink (Rijnsburg) vroeg deputaten eenheid of ze niet „geschrokken” zijn van het recent verschenen rapport ”m/v in dienst van het evangelie” van de GKV, waarin wordt voorgesteld om alle kerkelijke ambten voor vrouwen open te stellen. „Dit rapport staat haaks op de gereformeerde Schriftbeschouwing. Zien deputaten wel de ernst in van deze ontwikkelingen?”
Ds. K. Hoefnagel (Meerkerk) vroeg aandacht voor kerkleden die moeite hebben met de samensprekingen en geen „gedwongen huwelijk” willen. „Het gaat niet om vormen en tradities, maar om wezenlijke zaken. Om een geestelijke sfeer, om de toe-eigening des heils, om de prediking.” De vrouw in het ambt is volgens hem een „onoverkomelijk punt.”
Ds. P. D. J. Buijs (Ede) wees erop dat het hebben van zorg niet hetzelfde is als wat deputaten noemen „het eigen kerkverband in zekere zin absoluut stellen en vooral intern gericht te zijn.”
Deputaten eenheid willen wel degelijk ook verontruste kerkleden serieus nemen, reageerde ds. W. van ’t Spijker. „We dwingen niemand.” De tendens is dat er steeds meer plaatselijke samenwerking komt, aldus de predikant uit Hilversum. Er zijn op dit moment zestig christelijke gereformeerde kerken –een derde van het totaal– die een relatie hebben met een plaatselijke gereformeerde kerken vrijgemaakt; dertig kerken werken (ook) samen met een Nederlands gereformeerde kerk.
Ds. Van ’t Spijker zei dat deputaten niets wisten van het GKV-voorstel om alle ambten voor vrouwen open te stellen. „Maar er is nog geen besluit genomen. En bovendien: ook op onze synodetafel lag in 1998 een rapport over de vrouw in het ambt. Dat is niet aangenomen, maar ook nooit bestempeld als ongereformeerd of ketters.”
Zie ook in Digibron uit 1998:
Twee visies op de vrouw in het ambt : Christelijke gereformeerde synode op zoek naar een officieel standpunt, (Reformatorisch Dagblad, 21-10-1998)
Synodecommissie kiest tegen vrouw in ambt, (Reformatorisch Dagblad, 22-10-1998)
CGK wijzen vrouwen in het ambt af : Synode roept wel op “optimaal gebruik te maken van diensten van zusters”, (Reformatorisch Dagblad, 19-11-1998)