Buitenland

Scenario Maalula nu ook in Syrische stad Sadad

SADAD. Help christenen in het Syrische Sadad. Die oproep doet de Duitse mensenrechtenorganisatie Gesellschaft für bedrohte Völker aan de Duitse demissionaire regering.

Van onze correspondent
29 October 2013 20:44Gewijzigd op 15 November 2020 06:41

Sadad ligt op zo’n 60 kilometer ten zuiden van de Syrische stad Homs. De 15.000 inwoners van het stadje zijn vrijwel allen christenen die tot de Syrisch-Orthodoxe Kerk behoren. Net als in het bekende Maalula wordt in Sadad de Arameese taal gehandhaafd – de taal die Jezus sprak. In het stadje bevinden zich de oudste kerken en kloosters ter wereld. Sommige theologen identificeren de plaats Sadad wel met ”Zedad”, waarover in het Oude Testament wordt gesproken. Verder heeft de plaats een strategische ligging, aan de belangrijkste weg naar de hoofdstad Damascus.

Op 21 oktober vielen zo’n duizend jihadisten van de al-Nusra-beweging en de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) Sadad binnen. Het bleek een goed gecoördineerde actie te zijn. De jihadisten omsingelden de stad van alle kanten en trokken er vervolgens binnen met dertig militaire voertuigen die waren uitgerust met zware wapens. Ze vielen politiebureaus, scholen en overheids­gebouwen aan, en ook verschillende kerken werden beschadigd.

Eenzelfde tactiek werd begin september toegepast in Maalula. Volgens sommige bronnen heeft een aantal jihadisten die Sadad belegerde eerder deel­genomen aan de aanval op het grotendeels verwoeste Maalula.

Corridor

In Sadad herhaalde zich vervolgens hetzelfde trieste scenario dat zich vrijwel overal in Syrië voltrekt. De aanval van de jihadisten leidde tot een tegenoffensief van het Syrische leger. De 15.000 christenen in de stad konden letterlijk geen kant meer uit. De Duitse Gesellschaft für bedrohte Völker (organisatie voor bedreigde volken) meldde vorige week dat er in Sadad geen elektriciteit meer is en dat medicijnen, brood en andere levensbehoeften uiterst schaars zijn geworden. De organisatie roept de Duitse regering daarom op om zich in te zetten voor een tijdelijke wapenstilstand in Sadad, zodat er een humanitaire corridor kan worden georganiseerd om de bevolking van Sadad te evacueren naar Homs.

Silwanus Butros, de metropoliet van het Syrisch-orthodoxe bisdom van Homs en Hama, bevestigde de noodsituatie in Sadad. Hij vroeg daarop internationale organisaties om de belaagde bevolking te hulp te schieten.

Ondertussen is het de vraag of deze hulp niet te laat komt. De afgelopen dagen werden er video’s op YouTube geplaatst die door leden van de gewapende islamitische milities waren gemaakt. Te zien is hoe de grond bezaaid is met lichamen van mensen in burgerkleding. Het gaat om inwoners van Sadad, die volgens de begeleidende stem „honden van president Assad waren die door de helden van het Vrije Syrische Leger en Jabhat al-Nusra zijn afgemaakt.”

De Iraanse nieuwszender Press­ TV meldde gisteren overigens dat het Syrische leger de situatie in Sadad weer onder controle heeft. De zender maakt melding van een anonieme officiële bron die aangeeft dat de militairen de „stabiliteit en veiligheid hebben hersteld” in de stad. In de kleine dorpen rond Sadad houdt het geweld volgens deze bron echter nog aan.

Rusland

Vooral Rusland blijkt door het aanhoudende geweld tegen christenen in Syrië in een moeilijke positie terecht te zijn gekomen. Steeds meer Syrische christenen zijn Rusland gaan zien als hun laatste hoop en als het enige land dat zich het lot van de vervolgde christenen in het Midden-Oosten aantrekt. De organisatie Voice of the Persecuted berichtte onlangs dat zo’n 50.000 Syrische christenen proberen de Russische nationaliteit te verwerven. Onder hen zouden zich artsen, advocaten en zakenlieden bevinden.

Sergei Sergeichev, verbonden aan het Instituut voor Midden-Oostenstudies in Moskou, legt uit dat dit Rusland in een uiterst moeilijk parket kan brengen. „De Russische autoriteiten moeten met een antwoord komen. We kunnen deze mensen geen nee verkopen. Maar als we ja zeggen, betekent dit dat Rusland in het geval van een noodsituatie in Syrië verplicht is om deze 50.000 Syrische christenen te evacueren. Dit zou een uiterst gecompliceerde reddingsoperatie worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer