LCJ Appel: Genade, niet goedkoop, wel gratis
AALSMEERDERBRUG. De LCJ-Appeldag begon zaterdag niet met een introductie op het dagthema ”Genade”. Jeugdleider Kees van Vianen stond eerst stil bij het overlijden van LCJ-vrijwilliger Dineke Cornet. Zij had zich ingeschreven voor de appeldag, maar werd zaterdag begraven.
De jongeren luisterden naar een fragment van de lezing van vorig jaar, met de titel ”Je tijdlijn, 2012-2022”. Daarin zei prof. dr. H. van den Belt kort iets over de broosheid van het leven. „Weet jij of je er morgen nog bent? Volgend jaar zijn, als je de statistieken bekijkt, misschien wel twee of drie van de duizend jongeren die hier zijn overleden.” Directeur Kees van Vianen van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken: „We zijn nu een jaar verder. En inderdaad zijn er twee van onze LCJ-jongeren overleden door een ongeluk. Ben jij behouden of verloren? Misschien weet je het niet. Waar gaat je hart naar uit? De Bijbel zegt: Leer ons onze dagen tellen.”
Na een fragment uit de film ”The climb”, waarin een christelijke bergbeklimmer zijn leven geeft voor een ongelovige vriend, houdt ds. M. A. Kempeneers een lezing. „Dit fragment toont iets van genade, maar als je werkelijk over genade gaat nadenken, ontdek je dat het zo iets anders is, zo bovennatuurlijk, dat er geen voorbeelden bij te bedenken zijn.”
Levensredders hebben vaak geen weloverwogen motief voor hun daden, vertelt de Katwijkse predikant. „Maar bij de Heere Jezus was het een bewust zich overgeven voor vijanden. Hij gaf Zijn leven voor mensen die dood zijn voor God, maar springlevend in de zonde. God zoekt hen op in hun verlorenheid. „Wat is onze grootste ellende?” vraagt dominee Ledeboer. „Dat wij onze ellende niet kennen”, luidt het antwoord. God geeft genade aan goddelozen, niet aan mensen die nog vrij rondlopen.”
De genade van God wordt het meest gezien aan het kruis, aldus ds. Kempeneers. „De straf die ons de vrede aanbrengt was op Hem. Het is vandaag appeldag. Laat me dit appel doen op je hart: Als het je vandaag duidelijk is geworden dat je genade nodig hebt, er is genade in overvloed te vinden bij de Heere Jezus Christus.”
Ds. P. D. J. Buijs besluit de appeldag met een lezing over de markt van vrije genade. „Jezus nodigt je uit op de markt van vrije genade. Koopt zonder geld, wijn en melk, zegt de Heere in Jesaja 55. Dat is het geheim van Gods genade. De prijs voor al die heerlijke goederen is betaald. Je kunt niets inbrengen waar je die genade mee kunt kopen.”
Tegelijk beseft de predikant dat dat het pijnpunt is. „We willen iets bereiken door zelf te presteren. Maar het zelf iets aan willen bieden aan Christus is een ronduit zondige trek. Dan is genade geen genade meer. Je kunt niets meebrengen, maar je hoeft ook niets mee te brengen. Het is alles op kosten van Christus alleen.”
De Edese predikant maakt duidelijk wat geloven is met twee werkwoorden: komen en aannemen. „De Heere Jezus zegt het Zelf: Komt tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven. Komen tot de Heere Jezus, hoe doe je dat nou? Door je knieën te buigen en tot Hem te zeggen: Ik heb gehoord dat U me nodigt in het Evangelie. Ik kom tot U, zo vuil als ik ben, met de vraag dat U me verlost van al mijn zonden.”
Na ontvangen genade gaat God het leven vernieuwen. „Je leven wordt dan een leesbare brief van Christus. Vanavond kwam Christus naar ons toe. Neem Zijn genade ootmoedig aan. Het mag, en je eert de Heiland ermee, als je Hem vertrouwt op Zijn Woord.”