Kerk & religie

Gg Benthuizen is geen schuur, maar wel sober

Een schuurkerk als in de tijd van ds. L. G. C. Ledeboer staat er niet meer. Maar de kerk van de gereformeerde gemeente in Benthuizen die in 1995 gereedkwam, draagt nog altijd een sober karakter.

Reinald Molenaar
24 October 2013 14:29Gewijzigd op 15 November 2020 06:36
Beeld RD, Henk Visscher
Beeld RD, Henk Visscher

Als voorbeeld had de bouwcommissie destijds het bedehuis van de gereformeerde gemeente in De Valk-Wekerom voor ogen, vertelt scriba A. Leune. „Dat is inmiddels uitgebreid, maar het oorspronkelijke gebouw zag er ongeveer uit als onze kerk nu.”

Ooit stond op deze plaats de schuurkerk waar ds. L. G. C. Ledeboer, tien jaar na zijn vertrek uit de Nederlandse Hervormde Kerk, met zijn gemeente samenkwam. In de consistoriekamer van het huidige kerkgebouw, aan de Dorpsstraat 63, is een afbeelding van deze schuurkerk te zien, met daarboven een foto van het huisje dat de afgezette predikant kocht, pal tegenover de hervormde kerk. „Hier kerkten ze eerst. Ik weet nog dat het er stond.”

Ruim 600 kerkgangers komen hier zondags samen, aldus Leune. „De kerkgangers van de gereformeerde gemeente en die van de hervormde kerk kruisen elkaar als de diensten beginnen. Dat is al meer dan 150 jaar zo.”

Aan de hand van het boek ”Weerdigh t’ aenmercken, 165 jaar gereformeerde gemeente Benthuizen” van L. Vogelaar vertelt de scriba over de geschiedenis van de gemeente en over haar gebouwen. En over de predikanten, van wie portretten naast elkaar in de consistorie hangen: ds. A. van Stuijvenberg (1936-1940), ds. F. Harinck (1964-1969), ds. C. Vogelaar (1981-1984), ds. G. J. van Aalst (1986-1992), ds. A. J. Gunst (1995-2002) en ds. A. B. van der Heiden (2004-2013), die onlangs met emeritaat ging.

Schuurkerk

In 1921 kwam de gemeente voor het laatst samen in de schuurkerk en in 1922 kwam de nieuwe kerk gereed. In 1937 werd het kerkgebouw uitgebreid en in 1965 werd er aan de achterkant een zaal bijgebouwd. Het pand deed dienst tot 1994.

De gemeente groeide en haar activiteiten namen toe. Ten tijde van ds. Vogelaar kwamen er een zondagsschool en een bibliotheek. Voor het verenigingsleven, voor de bibliotheek en een zendingswinkel zijn vijf zalen beschikbaar. Naast de kerk, op de plaats waar eerst een supermarkt stond, opende Leune in 2002 verenigingsgebouw Ontmoeting.

Flentroporgel

In de kerk wijst Leune op het Flentroporgel, dat zich ook al in het vorige bedehuis bevond. Het is het derde orgel van de gemeente en kwam gereed in 1980. In 1995 werd het overgeplaatst naar de nieuwbouw. Een gemeentelid maakte er toen een kast met houtsnijwerk omheen. Hij vervaardigde ook de preekstoel.

Leune herinnert zich de nieuwbouw nog goed. „Bijna tien maanden lang kerkten we bij de gereformeerde gemeente in Zoetermeer. Dat paste goed en ook de preekroosters schoven goed in elkaar. Zo’n tachtig mensen hielden hier in de zaal bij de kerk leesdiensten, omdat ze niet op zondag wilden reizen. Doordeweekse diensten hielden we in de hervormde kerk. Predikanten vonden dat wel wat hebben, staan op de preekstoel waar Ledeboer stond. Het is misschien vreemd, maar ik bewaar goede herinneringen aan dat jaar.”

Onder aan de preekstoel rijst de vraag: wordt hier nog weleens een preek van Ledeboer gelezen? „Ik weet niet dat er ooit één is gelezen”, antwoordt Leune, die hier zijn leven lang kerkt. „We lezen regelmatig preken van huidige predikanten. Preken van vroeger zijn moeilijker te begrijpen voor onze jongeren. Het zit ’m volgens mij vooral in de zinsbouw. Maar, al zijn de preken van Ledeboer nu moeilijk te begrijpen, zijn gedichten zijn kinderlijk eenvoudig en nog altijd mooi om te lezen.”

>>rd.nl/ledeboer


Jubileumboek gg Benthuizen

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de gereformeerde gemeente (gg) in Benthuizen publiceerde domineeszoon L. Vogelaar in 1990 een jubileumboek, ”Weerdigh t’ aenmercken”. Ook C. Bregman verzorgde een aantal gedeelten. In 2004, bij de tweede druk, breidde Vogelaar het werk uit met vijftien jaar nieuwe geschiedenis. Het boek eindigt als volgt: „Nóg mogen wij als gemeente bestaan. Tot dezer stond! Ons past geen hoogmoedig kloppen op de kerkelijke borst. Ons past wel een ootmoedig belijden van ’s Heeren wonderwerken, die Hij ondanks onze afmakingen ook in onze gemeente heeft willen verrichten. Alleen daarop ziende, in een persoonlijk, door de Heere geschonken geloof, kunnen wij als gemeente verder gaan, de toekomst des Heeren tegemoet!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer