Rechter wil geen parlementair onderzoek in fraudezaak
Rechtbankpresident P. Pulles wil van de voortzetting van de Gelderse fraudezaak geen parlementaire enquête maken. De Gelderse politiek heeft zich in 2001 politiek uitgesproken over de ondoorzichtige bestuurscultuur in het provinciehuis, die het mogelijk maakte dat er voor miljoenen is gefraudeerd rond het gewenste evenementenbeleid. De rechtbank gaat dat niet opnieuw uitspitten.
Dat laat Pulles via een woordvoerster van de Arnhemse rechtbank weten. De rechtbank hervat maandag de strafzaak tegen ex-gedeputeerde W. Scheerder (PvdA), ex-ambtenaar H. de S. en directeur E. Landman van evenementenbureau Gelderland Events BV. Justitie verdenkt het drietal van fraude, corruptie, valsheid in geschrifte en omkoping rond het evenementenbeleid, waarmee Gelderland zich internationaal op de kaart wilde zetten.
De zaak is eind oktober na drie dagen aangehouden. De rechtbank heeft nu maandag, dinsdag en vrijdag uitgetrokken om de kwestie af te handelen.
De rechtbank gaat de Gelderse commissaris van de koningin J. Kamminga maandag horen als getuige. Kamminga overleefde het provinciale debat over het evenementenbeleid in 2001 ternauwernood. De commissaris moest net als de rest van het college diep door het stof om het politieke vertrouwen in hem te herstellen.
De rechtbank wil van Kamminga weten waarom hij bij de rijksrecherche heeft gezegd dat hij zich „misleid en gemanipuleerd” voelt door Scheerder. Scheerder is woedend over die aantijging en is van plan Kamminga voor het gerecht te dagen wegens smaad. Kamminga heeft ook gezegd dat „collectieve verantwoordelijkheid ophoudt waar misleiding begint”. Bovendien had de commissaris het idee dat ambtenaren al langer rommelden, blijkt uit zijn verklaring bij de rijksrecherche.
De naam van Kamminga is tijdens de eerste dagen van het proces telkens gevallen. De ex-gedeputeerde dicht de commissaris een bedenkelijke rol toe in de bestuurlijke afhandeling van de fraudezaak, die in mei 2001 aan het licht kwam toen Kamminga een valse handtekening van hemzelf op een bankgarantie ontdekte. Daarna dook een wirwar aan valse brieven en bankgaranties op.
Kamminga wil niet reageren op aantijgingen aan zijn adres en aan de provincie Gelderland. Hij heeft wel verklaard dat hij „graag meewerkt aan de waarheidsvinding in deze zaak”. Scheerders raadsman mr. W. Anker zei donderdag dat hij de getuigenis van Kamminga met het volste vertrouwen tegemoet ziet. „Maar als Kamminga denkt dat hij mijn cliënt kan belasteren, vindt hij ons op zijn weg. Daar zullen wij onmiddellijk op reageren. En we hebben zelf ook nog wat vragen voor de commissaris.”
Behalve Kamminga wil de rechtbank maandag een topambtenaar en oud-provinciegriffier Ch. Crasborn horen. Crasborn was zijdelings betrokken bij de fraudezaak en kreeg daarom een andere functie. Hij is nog steeds als adviseur in dienst van de provincie, maar woont tegenwoordig in Frankrijk.
Dinsdag besteedt de rechtbank aan het uitpluizen van onduidelijkheden rondom de bruiloft van Scheerder. Landman zou 10.000 gulden van de rekening voor die bruiloft hebben betaald. Justitie ziet dat als corrupte omkoping, maar Scheerder beweert dat hij nooit heeft geweten dat Landman meebetaalde.
De rechtbank wil de zaak vrijdag afronden met de eis van de officier van justitie en de pleidooien van de advocaten. De raadslieden betwijfelen echter of dat gaat lukken.
„De rechters behandelen de gevoelige zaak uiterst zorgvuldig. Dat is natuurlijk heel goed, maar het kost veel tijd. Er moet ook nog een nieuw onderzoek van de rijksrecherche en een handschriftonderzoek aan de orde komen, dus ik ben niet heel optimistisch over de tijd die dat gaat kosten. Waarschijnlijk komt er nog wel een nieuwe zittingsdatum bij”, zo verwacht mr. Anker.