Binnenland

Aagtekerke eert omgekomen vliegers WO II met monument

AAGTEKERKE. In Aagtekerke is dinsdagmiddag een monument onthuld ter nagedachtenis aan drie Franse oorlogsvliegers. Die kwamen op 22 oktober 1943 om het leven toen hun toestel daar neerstortte.

Redactie regio
22 October 2013 19:45Gewijzigd op 15 November 2020 06:33
In Aagtekerke is dinsdagmiddag een monument onthuld waarmee het dorpdrie omgekomen Franse oorlogsvliegers eert. beeld Ton Verhulst
In Aagtekerke is dinsdagmiddag een monument onthuld waarmee het dorpdrie omgekomen Franse oorlogsvliegers eert. beeld Ton Verhulst

Het vliegtuig vloog met 37 andere vliegtuigen naar Courcelles (België), om daar een vliegtuig­fabriek te bombarderen. Door een navigatiefout kwam het squadron boven Walcheren terecht in plaats van boven Schouwen. De bezetters, die tussen Domburg en Westkapelle massaal luchtafweergeschut hadden opgesteld, wisten wel raad met de groep vliegtuigen. Vijf bommenwerpers werden neergehaald. Daarbij kwamen dertien van de vijftien bemanningsleden om het leven.

Een van de bommenwerpers stortte neer bij het Kalfhoeksepad in Aagtekerke. Drie van de vier inzittenden kwamen bij de crash om het leven. Eén vlieger werd levend uit het wrak gehaald. Hij werd door de Duitsers krijgs­gevangen gemaakt.

Eerbetoon

De onthulling van het monument werd vanmiddag bijgewoond door ruim twintig nabestaanden, afkomstig uit alle werelddelen. Op het moment dat het doek werd weggetrokken, vlogen twee Harvard­toestellen van de Koninklijke Luchtmacht over als eerbetoon aan de omgekomen vliegers.

Een maquette van het monument stond de afgelopen tijd enkele dagen op de twee basisscholen van Aagtekerke. In de klas is aandacht besteed aan de geschiedenis van de omgekomen vliegers. De beide scholen zullen het monument adopteren en samen met de dorpsraad zorgen voor een jaarlijkse herdenking.

De dorpsraad besteedt ieder jaar 2000 euro aan zaken die ten goede komen aan de Aagtekerkse gemeenschap. Omdat het zeventig jaar geleden is dat de bommenwerper in Aagtekerke neerstortte, vond de raad het passend om het geld dit jaar te schenken aan het monument. Omdat dat bedrag ontoereikend was, maakten diverse weldoeners uit de omgeving het resterende geldbedrag compleet.

Het tot stand komen van het gedenkteken had de nodige voeten in de aarde. Vandalen bekogelden het enkele keren met stenen. De initiatiefnemers dreigden het bijltje erbij neer te gooien, maar voltooiden uiteindelijk het monument.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer