Winst KPN ruimschoots gehalveerd
DEN HAAG (ANP). KPN heeft de nettowinst in het derde kwartaal ruimschoots zien halveren tot 87 miljoen euro. Het telecombedrijf behaalde een omzet van 2,08 miljard euro, tegen 2,25 miljard euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebitda) viel met 743 miljoen euro 14 procent lager uit dan in het derde kwartaal van 2012.
Dat maakte KPN dinsdag bekend. In de cijfers zijn de resultaten van de Duitse mobiele dochter E-Plus, die een omzet behaalde van 799 miljoen euro, niet meegerekend. Dat onderdeel wordt verkocht aan Telefónica Deutschland, mits de mededingingsautoriteiten daarvoor toestemming geven. Inclusief de resultaten van E-Plus en de effecten van de verkoop daarvan resteert onder de streep een verlies voor KPN van 243 miljoen euro.
„Zoals verwacht bleven de marktomstandigheden uitdagend in het derde kwartaal”, zei topman Eelco Blok. Hij zag desondanks positieve ontwikkelingen bij de kernactiviteiten in Nederland en België. Over de afgeketste overnamepoging door América Móvil zei Blok dat een „grondig proces” is doorlopen, dat niet heeft geleid tot een overeenkomst die kon worden aanbevolen aan de aandeelhouders.
Vooral bij de mobiele tak stonden de resultaten nog altijd onder druk. De omzet nam met 11 procent af tot 375 miljoen euro, het bedrijfsresultaat zelfs met 30 procent tot 101 miljoen euro. Wel vervijfvoudigde het aantal klanten dat gebruik maakt van 4G, de nieuwste vorm van mobiel internet waarvoor KPN eind vorig jaar op een frequentieveiling diep in de buidel heeft moeten tasten, tot circa 100.000.
Op de vaste consumentenmarkt groeide de omzet opnieuw, met 7 procent tot 489 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat verbeterde ruim 5 procent tot 103 miljoen euro. Ondanks de toegenomen concurrentie wist KPN zijn klantenbestand voor breedbanddiensten uit te breiden. De omzet uit de zakelijke markt daalde met 9 procent tot 646 miljoen euro.
KPN liet verder weten dat de kapitaalinvesteringen in zijn netwerken de komende jaren op een flink lager pitje zullen staan dan eerder werd verwacht. De bovengrens voor de jaren tot en met 2015 ligt nu op 4,7 miljard euro in plaats van 7 miljard euro. De forse investeringen van de afgelopen jaren maken het mogelijk om wat gas terug te nemen, aldus het bedrijf.