Toogdag HHK-mannen: Veel vaders willen geen vader zijn
LUNTEREN. Zijn onze gezinnen op orde? Is er gelegenheid voor een gesprek of is iedereen druk in de weer met zijn laptop, iPad of iPhone? Vaders, vraagt u nog weleens aan uw kinderen of het in orde is tussen de Heere en hun ziel? Waar zijn de vaders?
Deze vragen stelde ds. R. van de Kamp, hersteld hervormd predikant te Putten, zaterdag in zijn lezing voor de hersteld hervormde mannenbond, die in de Bethelkerk te Lunteren zijn derde landelijke toogdag hield. De dag telde 225 bezoekers.
Naar aanleiding van het thema ”Verantwoord vaderschap” sprak ds. Van de Kamp over ”Waar zijn de vaders?” Over hoe inhoud te geven aan het vaderschap sprak ’s middags ds. H. Zweistra, hersteld hervormd predikant te Nederhemert.
Zijn we beschikbaar voor de vragen van onze kinderen? Geven we leiding en sturing in de chaos van deze postmoderne wereld? Kunnen onze kinderen aan ons zien wat het betekent om met de Heere te leven? Kunnen we onze jongeren ook geestelijk leidinggeven? Of heeft de Bijbel werkelijk afgedaan en zijn we niet meer in staat de vertaalslag te maken naar onze tijd, vroeg de Puttense predikant.
Verder constateerde hij dat bij alle generaties het gezag tanende is. „Ze zijn verweesd. Ze lijken hun verantwoordelijkheid te ontlopen.”
Er is een groot gebrek aan identificatiefiguren, stelde ds. Van de Kamp. „Opvoeders zijn jaloers geworden op hun kinderen. Zo zouden ze ook wel willen zijn. Ze zien hoe vanzelfsprekend ze omgaan met de moderne media, het is als ademhalen. Ze kleden zich vervolgens ook als onze jongeren.”
De protestgeneratie heeft er volgens ds. Van de Kamp voor gezorgd dat de regels, waar de vaders zo aan hechtten, hun uit handen zijn geslagen. De vaders trekken zich verbitterd en teleurgesteld terug. De zonen moeten de vaders van nu zijn, maar zij laten hun gezin en de maatschappij aan hun lot over. Ds. Van de Kamp noemde dat de erfzonde van de babyboomers. „Ze kunnen en willen geen vader zijn. Ze zijn te druk met hun carrière.”
Waar zijn de moeders, vroeg hij verder. De kinderen missen niet alleen de vaders, maar de traditionele moederrol is ook aan het schuiven. De levensstandaard is te hoog, daarom moeten de moeders werken. De opvoeding wordt dan overgelaten aan surrogaatmoeders. „De knop moet radicaal om”, aldus de Puttense predikant. „Wij hebben al veel te veel gediscussieerd, grenzen verlegd en compromissen gesloten. We zijn veel te toegeeflijk geworden. We moeten terug naar het leven met de Heere.”
Maar met regeltjes komen we er volgens hem ook niet. „We hebben al te veel discussie gevoerd over al die regeltjes. Ze zijn trouwens als kauwgum. Iedereen kauwt net zo lang tot die voor hem of haar de juiste vorm hebben aangenomen.”
Er is bekering nodig, stelde ds. Van de Kamp ten slotte. „Bekering in de weg van schuld belijden en terugkeren tot de Heere.”
Ds. Zweistra gaf in zijn lezing invulling aan het vaderschap, zonder dat als recept te willen voorschrijven. De kinderen die ouders krijgen, noemde hij geleende panden. „Opvoeden, wie is daartoe bekwaam?”
Vaderschap uitoefenen is volgens de predikant geen dictaat opleggen. „Gezag uitoefenen is een door God gegeven taak. De vader is het hoofd van het gezin. Gelijk ook Christus het Hoofd van de gemeente is.” Gebed is nodig, zo zei ds. Zweistra. „Als het u eens uit de hand loopt, maak dan geen vuist, maar vouw de handen.”