Binnenland

Geen plek op school voor probleemleerlingen

RIJSWIJK (ANP). Veel middelbare en basisscholen denken dat ze niet in staat zijn om kinderen met leer- en/of gedragsproblemen op te nemen. Dat moet vanaf komend schooljaar, maar 58 procent van de schoolleiders denkt die deadline niet te halen. Dat blijkt zondag uit een onderzoek van vakbond CNV Onderwijs en KRO Brandpunt.

21 October 2013 07:01Gewijzigd op 15 November 2020 06:31
Foto ANP
Foto ANP

CNV Onderwijs noemt de uitkomst verontrustend. „58 procent is veel, als je bedenkt dat er nog maar 10 maanden te gaan zijn”, zegt een woordvoerder van CNV Onderwijs. Uit het onderzoek blijkt ook dat iets meer dan de helft van de schooldirecteuren in de afgelopen jaren een kind met leer- of gedragsproblemen heeft geweigerd.

De leraren zeggen dat ze niet de middelen hebben om de zogeheten ‘zorgleerlingen’ te helpen. Ook vrezen ze dat de hulp aan hen ten koste gaat van de andere leerlingen. „Er zijn maar één of twee kinderen nodig om een hele klas op stelten te zetten”, zegt een CNV-woordvoerder daarover.

De vakbond wil dat het kabinet meer geld in het onderwijs steekt. „Via het begrotingsakkoord komt 50 miljoen euro. Dat is een druppel op een gloeiende plaat. Daarvan kunnen basisscholen 1600 onderwijsassistenten in dienst nemen. In de praktijk betekent het dat een op de vier of vijf basisscholen er iemand bijkrijgt.”

Vorig jaar werd de Wet passend onderwijs aangenomen. Daarin staat dat kinderen die extra begeleiding nodig hebben, vanaf augustus 2014 vaker in het regulier onderwijs terecht moeten kunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer